Organisation frygter kollaps af atlanto-skandisk sildebestand

Pres fra fiskeri kan blive for meget for den atlanto-skandiske sildebestand

Sild North Atlantic Pelagic Advocacy Group (NAPA)

Den atlanto-skandiske sildebestand er truet, lyder det fra North Atlantic Pelagic Advocacy Group (NAPA). Foto: NAPA

En af Europas mest ikoniske og lukrative fiskebestande – den såkaldte atlanto-skandiske sild – kan få store problemer med reproduktionen allerede i 2026, hvis det nuværende pres fra fiskeri får lov til at fortsætte.

Det hævder North Atlantic Pelagic Advocacy Group (NAPA) i en nyhedsopdatering.

NAPA har beregnet tidsrammen for, hvornår sildebestanden vil nå en kritisk lav tærskel. Denne tærskel hedder i fagsproget Biomass limit reference point – ofte forkortet Blim – og definerer farezonen for en bestand, hvor reproduktionen er i fare. NAPA vurderer, at med nuværende fiskeri vil Blim for atlanto-skandiske sild være nået allerede i 2026.

TAC for 2024 sat til 390.010 tons

Presset fra fiskeri oversteg den videnskabelige rådgivning med 30 til 37 procent i perioden fra 2020 til 2022. ICES beskriver bestanden som “langsomt aftagende”, og satte TAC for 2024 til 390.010 tons – en reduktion på 24 procent i forhold til 2023.

– Det er kyststaterne som kommer til at afgøre, hvad der nu skal ske. Deres manglende evne til at blive enige om bæredygtige kvotedelingsordninger i overensstemmelse med videnskabelig rådgivning presser mere end én kendt fiskebestand ud i farlige farvande. Atlantisk-skandisk sild – sammen med nordøstatlantisk makrel og blåhvilling – fiskes efter ensidige kvoter som er fastsat af individuelle nationer. Resultatet? Overfiskeri. Sildebestanden er på vej mod Blim om to år, og makrel og blåhvilling er sandsynligvis ikke langt bagefter, siger Neil Auchterlonie, NAPA-projektleder.

Kyststaternes nølen med at forbedre regulering af fiskeriet har fået NAPA og deres 70 medlemsvirksomheder til at øge deres indsats for at nå en fornuftig løsning. En af disse virksomheder er Marks & Spencer:

– Vi opfordrer kyststaterne til at handle i overensstemmelse med deres forpligtelse til at ’følge videnskaben’ og nå frem til en delingsaftale så tidligt som muligt i 2024, udtaler Linda Wood, chef for akvakultur- og fiskeri hos Marks & Spencers.

Tyskere vil opsende rumraketter fra Nordsøen i løbet af sommeren

GOSA - som står bag opsendelserne - mener ikke, at nogen af raketterne vil gå i stykker efter opsendelsen. Dermed skulle der ikke være...

Tyskere vil opsende rumraketter fra Nordsøen i løbet af sommeren

GOSA - som står bag opsendelserne - mener ikke, at nogen af raketterne vil gå...