Overfiskeri og kvotenedskæringer truer færøsk makrelfiskeri

Arkivfoto

I fremtiden vil den færøske makrelindustri være nødt til at tilpasse sig ændrede forhold og finde nye markeder. Samtidig står industrien over for udfordringen med, at makrelbestanden er i fare for at blive overfisket.

Dette er konklusionen i efterårsrapporten 2024 fra Det Økonomiske Råd for Færøerne.

Rådet fremhæver en nylig aftale mellem Færøerne, Norge og Storbritannien, der har skabt pres på det færøske makrelfiskeri. Aftalen, som trådte i kraft i juni 2024, har reduceret Færøernes makrelkvote med 48 procent sammenlignet med 2023. De næste tre år vil Færøerne kun få 12 procent af den samlede kvote, som de deler med Storbritannien og Norge. Dette er en betydelig nedgang fra de tidligere år, hvor Færøerne selv fastsatte deres kvote til 19,6 procent.

Uenighed blandt kyststater

Manglende enighed mellem kystlandene – Færøerne, Norge og Storbritannien – tidligere har ført til overfiskeri af makrel, som i 2023 lå 40 procent over det anbefalede niveau fra Det Internationale Havundersøgelsesråd (ICES). Den nye aftale forventes at reducere overfiskeriet til 30 procent, men der er stadig lang vej igen til et bæredygtigt fiskeri.

De nye realiteter i makrelfiskeriet betyder økonomiske udfordringer for Færøerne. Den reducerede makrelkvote forventes at koste den færøske statskasse omkring 74 millioner kroner i tabte fangstafgifter i 2024.

Udsigt til bedre priser

Der er dog også positive aspekter. Den færøske industri kan få glæde af nye muligheder, da makrellen nu kan fanges i højere kvalitet i både norske og britiske farvande, hvilket kan føre til bedre priser og effektiviseringer som lavere olieforbrug og tidsbesparelser.

Markedet for færøsk makrel er også under pres, da Rusland, som har været det primære eksportmarked, nu er mindre stabilt på grund af geopolitisk usikkerhed. Aftalen med Norge betyder, at op til 40 procent af den færøske kvote skal sælges gennem norske auktioner, hvor højere priser kan opnås på grund af Norges bedre handelsaftaler med Østen.

Rapporten konkluderer, at samlet set vil den færøske makrelindustri skulle tilpasse sig nye forhold og udforske alternative markeder, mens den fortsat står over for udfordringen med at beskytte makrelbestanden mod overfiskeri.