HM 555 Kingfisher: Det er normalt en tur, der tager fem dage

Langt oppe ved Norges kyster, faktisk helt oppe ved Svalbard Bjørneø, fisker HM 555 Kingfisher
af Louise Svane Pedersen
20 okt 2023

Langt oppe ved Norges kyster, faktisk helt oppe ved Svalbard Bjørneø, ligger HM 555 Kingfisher i disse dage og fisker efter torsk. Det har taget den otte mand store besætning noget tid at komme helt derop.

- Det er normalt en tur, der tager fem dage, hvis vi sejler direkte fra Hanstholm og op til fiskepladsen. Men vi har været en tur forbi Honningsvaag ved Nordkap, hvor vi lossede nogle tomme fiskekasser, så vi havde nog- le klar til senere, fortæller skipper Svenn Grønkjær.

Der er rimelig langt op til fiskepladsen i det nordnorske, og den danske besætning har ikke intentioner om at vende stævnen mod Danmark, førend den sidste torsk på kvoten er endt i lastrummet på den store trawler.

- Vi har 100 tons, vi må fange i det hele, og på nuværende tidspunkt har vi fanget omtrent 34 tons i alt. Det er efter næsten tre dages fiskeri. Det går lidt trægt med at fange torskene i år. Når vi tidligere har været her i januar og maj, så har der været bedre fiskeri efter torsk, siger Svenn Grønkjær:

- Men vi vil gerne snart være færdige, da vi også har noget kvote i Danmark, vi skal ned og fange. Samtidig er vejret heroppe noget ustadigt.

Det er ikke kun torsk, der har fundet vej ind i trawlet på den danske kutter. Der er også havkat og lidt mørksej til auktionen i Hanstholm.

- Vi har også fanget omkring 10 tons rødfisk, og det har været som ren bifangst. Jeg tror ikke, at vi nogensinde har fanget så mange før, siger Svenn Grønkjær.

Om der er penge i de mange rødfisk, det ved den erfarne skipper dog ikke.

- Det må Jesper Kongsted fra Hanstholm Fiskeauktion finde ud af. Vi afsætter i hvert fald al vores fangst til dem, griner skipper, inden han sætter kursen mod Honningsvaag for at losse første læs fisk.

Flere Nyheder