Fiskeriminister forsvarede forsøgsfiskeri i Storebælt

Fiskeriminister Eva Kjer Hansen var i dag i samråd om forsøgsfiskeri af muslinger i Storebælt
10 apr 2019

Fiskeriminister Eva Kjer Hansen har fået kritik fra fiskeriordfører Ib Poulsen for ikka at have orienteret om et forsøgsfiskeri for muslinger i Storebælt. Derfor var hun tidligere i dag i Samråd i Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg, hvor hun blev kritiseret for at ikke at fortælle sandheden og være arrogant.

Noget af kritikken gik på kriterierne for forsøgsfiskeriet i Storebælt, hvor nogle fiskere føler sig forbigået ved uddelingen af tilladelser. Det afviste Eva Kjer Hansen, der kunne fortælle, at fem ansøgte på baggrund af vilkårene om adgang til forsøgsfiskeri. En meldte siden fra, og derfor var fire fartøjer med i forsøget. Målet med forsøgsfiskeriet er at få etableret et mere fast fiskeri af blåmuslinger i Storebælt.

Et andet af kritikpunkterne gik på, at forligsparterne ikke var blevet orienteret om forsøgsfiskeriet. Men det blev afvist af Eva Kjer Hansen, at de skulle have været involveret. Der er nemlig tale om et teknisk område, hvor arbejdet foregår administrativt. Ministeren fortalte, at der er 44 områder, hvor fiskeripakken og forligspartierne skal orienteres, men der er i alt 176 underpunkter.

- Hvor meget vil I ned i detaljerne, lød det fra Eva Kjer Hansen, der henviste til ”armslængdeprincippet”, hvor politikerne ikke inddrages i den praktiske arbejde, der er overladt til embedsværket.

Stor contra lille

Eva Kjer Hansen gik også i rette med tolkningen af stor contra lille. Faktisk viste tal, som hun kom med, at de fiskere, der ønskede at fiske i Storebælt, men som ikke havde fået adgang, havde et 7-gange så stort fiskeri, som dem, der rent faktisk deltog i forsøgsfiskeriet. Fiskeriministeren argumenterede derfor for, at der ikke var tale om ”storfiskere”.

Invitation

Eva Kjer Hansen inviterede som afslutning på Samrådet de fiskeripolitiske ordfører til en drøftelse af de kriterier, der skal gælde for forsøgsfiskeri fremover. Hun savnede nemlig, at fiskeriordførerne i stedet for kritikken af hendes håndtering af forvaltningen mere fortalte, hvordan de så, at forsøgsfiskeri i fremtiden skal udformes. Derfor indbød hun til et møde med kort varsel, hvor netop det emne kommer til diskussion.

Umiddelbart lød det ikke som om, at sagen rigtig kommer videre. Ib Poulsen afsluttede Samrådet med at sige: ”Samrådet er slut for mit vedkommende”.

Læs ministerens talepapir her

Flere Nyheder