Så skal der igen fiskes efter Tun fra Skagen

Lystfiskere fra Danmark og Sverige skal igen i år fiske efter Tun i Kattegat og Skagerrak

For tredje år i træk får danske og svenske lystfiskere mulighed for en god oplevelse, når de i august og september skal fiske efter tun i Kattegat og Skagerrak.

Det er som led i et mærkningsprojekt, som DTU Aqua står for herhjemme. Det skriver Nordjyske Stiftstidende.

-Der er et lignende projekt i Sverige på samme tid. Vi kommer til at fiske i samme område, så vi regner med, at der er plads til cirka 100 både i alt, siger Kim Aarestrup, der er professor hos DTU Aqua, der står for mærkningsprojektet i Danmark.

Første år lykkedes det lystfiskerne at fange 18 tun, som DTU Aqua målte, vejede og mærkede. Sidste år kom der hele 90 tun på krogen.

– Vi håber at fange så mange tun som muligt, da alle fisk giver os information. Både i forhold til den lille DNA-prøve, vi udtager af fisken, samt det lille standardmærke fra den internationale tunkommission, som let bliver sat på. De tun, som vi vurdere er bedst egnet og kan klare det, sætter vi også en radiosender på, og dem har vi 60-70 af i år, siger Kim Aarestrup.

Forskerne ved stadig ikke, hvor tunen i Kattegat og Skagerrak kommer fra, så det er stadig vigtigt med mærkningsforsøg for at få så meget basisviden om tunen som muligt.

-Vi ved ikke, hvor tunene i Kattegat stammer fra, hvornår de kommer, hvor lang tid de er her, hvad der får dem hertil, og hvor de svømmer hen bagefter. Det er sådan noget, vi søger svar på. Det langsigtede mål er at finde ud af, hvor mange tun der er i de danske farvande, og om det er de samme fisk, der kommer igen år efter år, siger Kim Aarestrup.

De elektroniske mærker, som nogle af tunene bliver mærket med registrerer hvor tunen svømmer hen, hvor dybt den svømmer, havtemperatur og lignende. Efter et år falder de af tunen og sender informationerne hjem til forskerne på DTU Aqua via Satellit.

Projektet foregår i år i samarbejde med forskere fra Sveriges (Sveriges Landbrugsuniversitet), Irland (InlandFisheriesIreland) og Storbritannien (Center for Environment, Fisheries and Aquaculture Science), som foretager lignende mærkninger.

Eftersøgning af fisker er indstillet

Den fisker, der mandag eftermiddag faldt over bord fra sin fiskekutter ved Søndervig er stadig ikke fundet, hvilket har fået forsvaret til at indstille...

Eftersøgning af fisker er indstillet

Den fisker, der mandag eftermiddag faldt over bord fra sin fiskekutter ved Søndervig er stadig...