Forsker: EU bør sikre en effektiv skarvforvaltning

Seniorforsker hos DTU Aqua mener, at bestanden af skarv bør reduceres

Det er ikke alene for erhvervsfiskeriet, skarven skaber problemer. I en artikel bragt i dagbladet Ringkøbing Skjern, italesætter seniorforsker hos DTU Aqua Niels Jepsen, de problemstillinger tilstedeværelsen af skarven skaber, særligt for lystfiskeriet.   

Niels Jepsen bekriver over for det vestjyske dagblad, at danske vandløb og åer støvsuges for fisk som følge af fuglens tilstedeværelse. Forskeren mener derfor, at det nu er på tide man politisk mere aktivt begynder at forholde sig til de problemstilinger, skarven skaber, samt hvilke konsekvenser det kan have på sigt, hvis skarven får mulighed for at støvsuge vandløb og åer for fisk.

– Vi har en stor rekreativ og kulturel interesse i at udnytte fiskebestandende i Danmark, men det bliver sværere og sværere at fange noget, siger Niels Jepsen til dagbladet.

Med udgangspunkt i fuglens udbredelse gennem de seneste år, og den påvirkning det har på bestanden af fisk, mener forskeren derfor, at det nu er på tide, at man laver en mere effektiv forvaltningsplan for skarvens udbredelse.

– Det er godt, at der er en forvaltningsplan for skarv, som der er bred opbakning til, men der er bare ikke fundet noget, der virkelig virker. Problemet er måske også, at der ikke er nok kystfiskere tilbage til at regulere; der har skarven vundet, for kystfiskeriet er nærmest forsvundet, udtaler Niels Jepsen.

Forskeren beskriver ligeledes, at det der gør skarven så farlig for bestanden af fisk, er fuglens evne til at tilpasse sig selv de vanskeligste forhold:

– Skarven er supereffektiv. Det er meget specielt, at et dyr kan leve af alt fra rejer på under ét gram til store fisk, og at den er i stand til at fange føde på en centimeter vand og ned til 30 meter vand.   

Du kan læse hele artiklen her

Kom med Danmarks Fiskeriforening på Naturmødet

Snart skydes eventsæsonen officielt i gang, når Danmarks Fiskeriforening indtager Naturmødet og Hirtshals på torsdag med oplæg, debatter, smagsprøver og rørefisk

Kom med Danmarks Fiskeriforening på Naturmødet

Snart skydes eventsæsonen officielt i gang, når Danmarks Fiskeriforening indtager Naturmødet og Hirtshals på torsdag...