Bevar den åbne kystfiskerordning

Der er brug for handling nu, ellers udløber den åbne/tidsbegrænsede kystfiskerordning – en ordning, som har og fortsat bør styrke dansk kystfiskeri
af Line Dalgaard Jensen
22 okt 2019

Hvad enten du spørger kystfiskerne Erik Pedersen i Hirtshals eller Thomas Hansen i Hvide Sande, så er de ikke i tvivl. Den åbne kystfiskerordning, også kaldet den tidsbegrænsede ordning, er guld værd.

Her kan de få ekstra fisk, og den styrker og sikrer dansk kystfiskeri. Men desværre står den åbne ordning til at lukke ved årsskiftet, med mindre politikerne griber ind – og det, håber kystfiskerne i Danmarks Fiskeriforening, vil ske.

- Vi ønsker et bredt og stort kystfiskeri i Danmark. Der skal være plads til alle – både bundgarn, garnfartøjer og kysttrawlere. Det er der i den åbne ordning, og derfor bør den bevares. Den sikrer bredden i dansk kystfiskeri, siger Allan Buch, der er formand for Udvalget for Kystnært Fiskeri, Danmarks Fiskeriforening.

Udvalget har lavet et forslag til, hvordan de mener, at fremtidens kystfiskerordning bør se ud, og sendt det til minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling Mogens Jensen og Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg d. 22. oktober.

Læs anbefalingerne her.

 

Fleksibel og for alle

Der findes både en åben og en lukket, også kaldet tidsubegrænset, kystfiskerordning. Den lukkede er for alle fartøjer under 15 meter, samt 15-17 meter med udvalgte redskaber, og så er den permanent. Man binder sig altså i ordningen, og modsat den åbne udløber den ikke ved årsskiftet.

Den åbne kystfiskerordning er derimod tidsbegrænset og løber i tre år ad gangen. Den er altså fleksibel, hvilket er vigtigt i kystfiskeriet, hvor kvoterne svinger, fiskene flytter sig og fiskeriet er omskifteligt. Samtidig er den for alle kystfiskere med fartøjer under 17 meter uanset redskab. Ergo favner den flere kystfiskere end den lukkede, hvilket også ses på tallene. Der er 195 fartøjer i den åbne ordning mod 63 fartøjer i den lukkede.

Over årene har det også været den åbne ordning, som har oplevet størst fremgang.

 

Hvorfor lukke noget, der fungerer?

- Den åbne ordning er populær! Hvorfor lukke noget, der fungerer? spørger Allan Buch, der mener, at den lukkede ordning ikke bør stå alene, men skal suppleres af den åbne:

- Kystfiskerordningen skal være for alle kystfiskere og ikke kun målrettet et lille eksklusivt segment. Det er vigtigt at sikre et kystfiskeri af en vis størrelse, så man også kan bevare faciliteter og opbakning i de mindre havne. Der skal der være plads til alle under 17 meter.

Flere Nyheder