Skal du med ud at fange tun?

Også i år er det planen at fange og mærke blåfinnede tun i Skagerrak i et samarbejde mellem forskere og fiskere
af Line Dalgaard Jensen
06 aug 2020

Forskere og sportsfiskere arbejder hvert år sammen om at fange og mærke tunen. Og i år er ingen undtagelse. 

Udgangspunktet for projektet bliver Skagen, hvor fiskere og forskere mødes i perioden fra 22. august til 6. september. Det største arbejde udføres af frivillige sportsfiskere, som stiller erfaring, båd, grej og muskelkraft til for at fange tunene til forskerne.

Planen er, at fiskerne nænsomt fanger tunen, hvorefter forskerne påsætter mærkerne og genudsætter fisken. De avancerede mærker gemmer oplysninger om fiskens omgivende miljø (dybde, temperatur og lys) og sender data tilbage via satellitter. Disse data kan forskerne bruge til at undersøge, hvor fisken har været og afslører foretrukne områder til fødesøgning, og hvor lang tid de opholder sig i disse “fiske-restauranter”.

Det er ikke tilladt at fange blåfinnet tun i danske farvande, men projektet har fået en dispensation. Det skal undersøge, hvorfor tunen nu pludselig bliver set i Skagerrak. 

Har du lyst til at hjælpe DTU Aqua med at mærke blåfinnet tun, er du velkommen til at kontakte Kim Aarestrup, kaa@aqua.dtu.dk inden den 10. august kl 17. 

Læs mere på www.fiskepleje.dk og hvordan du kommer i betragtning. 

Flere Nyheder