Danmark skærper tonen i Brexit-forhandlingerne

Danmark er et af flere lande, som har indskærpet, at EU ikke må give køb på fiskeriet for et få en Brexit-aftale

Brexit-forhandlingerne er intensiveret i den seneste uge, og det er tonen også.

Onsdag advarede flere af EU’s medlemslande – alle med store fiskeriinteresser og heriblandt Danmark – EU’s chefforhandler Michel Barnier mod at haste en aftale igennem uden de nødvendige indrømmelser fra briterne. Der skal ikke en aftale igennem for enhver pris. Det fortæller flere internationale medier, og også Berlingske, hvor det lyder, at slutspurten nu er sat ind, og der er pres på frem mod udgangen af året, hvor Storbritannien endelig skulle forlade EU:

– Det er en deadline, som har rykket sig før, og det kan være, den rykker sig igen, for beskeden fra Danmark, Frankrig og Holland var den, at tidsplanen må vige om nødvendigt for at sikre en ordentlig aftale, skriver Berlingske.

 

Frankrig tordner frem

Især franskmændene har de seneste dage lagt et stort pres på forhandlingerne.

Frankrig advarer bl.a. om, at de som land kan nedlægge veto mod en ny aftale, hvis ikke de er enig i aftalens vilkår, skriver Bloomberg News.

Franskmændene er både bekymrede for fiskeriet, men også for fremtidens konkurrencevilkår. Med andre ord, så er handelsbetingelser og retten til fiskeri i britisk farvand afgørende for Frankrig og for de kommende dage.

 

Næste dage er afgørende

Det forventes, at de kommende døgn er helt afgørende, hvis man skal lande en aftale mellem EU og Storbritannien. Meldingerne om, hvorvidt der kommer en aftale, er hele tiden skiftende – og især tidsplanen er nu kommet under pres.

Når en aftale er forhandlet på plads, så skal den forbi Europa-Parlamentet til godkendelse. Det kræver oversættelse til en række sprog, som så skal være på plads, inden Europa-Parlamentet mødes virtuelt i midten af december. Aftalen skal også godkendes i Underhuset i London.

Derfor er det netop nu ved at være oppe over med en aftale, hvis den skal landes.