Trods store udfordringer er det vigtigt at bevare håbet og troen

Man skal kigge langt efter de positive fortællinger om fiskeriet i Strandby, men Claus Hjørne Pedersen ser stadig lyst på fiskeriets fremtid
af Helle Kristensen
06 jul 2020

Der er ikke meget at smile over for fiskerne i Strandby. For med en hadegave i form af et kamera for fartøjer i Kattegat, begrænset hummerfiskeri som følge af Corona, udsigt til flere lukkede fiskeområder og ikke mindst fiskeripolitiske benspænd, så er det udfordrende at være fisker i disse dage. Og for mange af fiskerne i Strandby bliver det nærliggende at spørge sig selv om det kan blive meget værre?!

Kattegat er uden sammeligning fiskeriforeningens smertebarn. Claus Hjørne Pedersen forklarede at der siden sommer sidste år ulmet en uro omkring det fremtidige fiskeri i Kattegat. De mange udfordringer i Kattegat kan få flere fiskere til at flytte deres fiskeri ind i Skagerak. Men skagerak kan meget vel udvikle sig til endnu et smertebarn.

Derfor følger man også spændt forhandlingerne om Brexit, for hvis ikke der landes en aftale, hvor adgangen til britisk farvand fortsat sikres, vil det øge fiskeritrykket på Skagerak yderligere. Og det kan få konsekvenser for de nordjyske fiskere på den lange bane. Sidst men ikke mindst truer kommisionens torskeplan i horisonten, for med torskeplanen følger nemlig krav om endnu mere selektive redskaber, for de fartøjer der fisker i Skagerak.

Vigtigt at bevare optimismen

Men trods de massive udfordringer opfordrede Claus Hjørne Pedersen fortsat sine medlemmer til at forsøge at fokusere på det positive i fiskeriet. 

-Håbet for fremtiden er lysegrønt, og det forventer jeg også fremtiden for fiskeriet er, men jeg må nok sige, at vi er udfordret. Det naturen byder os, det kan vi forholde os til, men jeg syntes den grønne bølge kommer væltende ind over os, som en tsunami. 

Derfor opfordrede han også sine medlemmer til fortsat at prioritere det gode samarbejde med DTU Aqua. For det er vigtigt for det fremtidige fiskeripolitiske arbejde, at DTU Aqua bidrager med faktuelle oplysninger. Og særligt i en tid, hvor bæredygtighed og grøn omstilling er i fokus.

 

Det er vigtigt at fiskerne fortsat sikrer det gode samarbejde med DTU Aqua.

Læs mere om:

Flere Nyheder