Thyborøn-fiskere og EU-parlamentariker mødtes i 11. time

Mens forhandlingerne om fiskeriet efter Brexit er inde i en afgørende fase, besøgte EU-parlamentariker Morten Helveg fiskerne i Thyborøn

Det er ved at være sidste chance, hvis UK og EU skal nå til enighed om en aftale om et fremtidigt samarbejde, og især om fiskeri. Deadline er 1. juli, det snerper til, og derfor var EU-parlamentariker Morten Helveg taget en smut til Thyborøn, hvor fiskerne om nogen har noget på spil.

– Det vil være utrolig nyttigt, hvis I kunne fortælle, hvad Brexit betyder for jer. Jeg vil gerne forstå, hvad der reelt betyder for jeres forretning og i investeringsøjemed, sagde Morten Helveg, og som sagt så gjort.

– Det vil være katastrofalt. Derfor skal vi og EU også være hårde. Vi må ikke sælge os selv for billigt. Hvis EU lægger sig fladt ned nu, hvad er der så tilbage, lyder bekymringen og opfordringen fra formand for Thyborøn Havns Fiskeriforening, Alfred Fisker, som bliver bakket op af fiskerne Tamme Bolt og Jens-Peter Langer, samt Esben Sverdrup-Jensen og Fridi Magnusen fra Danmarks Pelagiske PO.

Især adgangen til britisk farvand er altafgørende. Uden adgang til britisk farvand mister fiskerne vigtige fiskepladser. De vil miste omsætning, og konsekvenserne vil forgrene sig ud i hele dansk fiskeri og erhvervets mange følgevirksomheder.  Samtidig kræver briterne også flere fisk, og årlige forhandlinger om kvoterne – de vil ikke respektere den relative stabilitet:

– Det vil blive meget indviklet. I dag forhandler vi om fangstmulighederne med Norge, og selvom der her er en klar fordelingsnøgle, kan det være svært nok. Jo flere spillere, desto mere indviklet bliver det, siger Alfred Fisker.

Så EU må endelig ikke give efter, og Morten Helveg er enige i den hårde linje, som indtil videre er lagt for dagen.

– Det er den eneste rigtige vej. Vi må ikke give køb på adgangen til britisk farvand – det har jeg meget svært ved at se for mig, siger han, men opfordrer samtidig fiskerne til at overveje, hvor deres smertegrænse er:

– Hvis der pludselig er bevægelse i forhandlingerne, hvad kan vi så være med på? Hvor er vores smertegrænse?

Husk at tilmelde dig generalforsamlingen!

Generalforsamlingen i Danmarks Fiskeriforening nærmer sig, og den afholdes i år i Hirtshals. Deadline for tilmelding er 20. maj.

Husk at tilmelde dig generalforsamlingen!

Generalforsamlingen i Danmarks Fiskeriforening nærmer sig, og den afholdes i år i Hirtshals. Deadline for...