Ny app på vej til MSC-fiskere

På opfordring af fiskerne udvikles der nu en app, som kan bruges i stedet fra PO-dagbogen til at registrere sårbare, beskyttede og truede arter

Når de danske fiskere for fremtiden drager til søs, så bliver det både med garn, trawl, gummitøj – og mobiltelefon. Med en smartphone i hånden kan fiskerne ikke bare holde kontakten til familien, de kan også være med til at sikre et endnu mere grønt og bæredygtigt fiskeri. De kan nemlig have en vigtig app på deres telefon. Her kan de registrere, når de en sjælden gang fanger sårbare, truede og beskyttede arter, hvilket de selvfølgelig gør, da de er bæredygtighedscertificeret med MSC.

I dag sker det i de såkaldte PO-dagbøger, men fiskerne har længe efterspurgt en smartere og bedre løsning; nemlig en app. Så på opfordring af og med inputs fra fiskerne er projektet sat i gang. App’en skal bl.a. kunne logge positioner for fartøjet, det vil være muligt at sende billeder ind mm.

– Med app’en bliver det forhåbentlig noget lettere, og vi sikrer mere detaljerede og korrekte oplysninger, forklarer biolog Sofie Smedegaard Mathiesen, der arbejder med MSC-certificeringen i Danmarks Fiskeriforening, og som tilføjer, at det for fiskerne også vil lette arbejdsbyrden:

– Fiskerne vil kunne hive mobilen op af lommen og registrere det let og hurtigt, frem for at skulle udfylde et papirark og sende ind til foreningen hvert kvartal.

 

Et grønt fiskeri

Der er tale om et projekt mellem Danmarks Fiskeriforening og fiskeriorganisationerne i Sverige, Holland og Tyskland, som fiskerne netop har fået bevilget penge til fra den internationale anerkendte bæredygtighedsordning MSCs fond Ocean Stewardship Found:

– App, bæredygtighed og fiskeri lyder måske som en mærkelig blanding. Men det er det ikke. Den nye teknologi kan være med til at fremme bæredygtighed, som jo netop er vigtigt for dansk fiskeri. Som fiskere passer vi på naturen, størstedelen af dansk fiskeri er MSC-certificeret, og app’en bliver det nyeste skud på stammen i vores grønne initiativer, siger Kenn Skau Fischer, direktør i Danmarks Fiskeriforening.

App’en bidrager til at opfylde de betingelser, der ligger i MSC-certificeringen – altså de krav om løbende forbedringer, der er indbygget i ordningen.

 

Klar til test allerede i år

Som sagt, skal app’en udvikles i samarbejde med en række andre lande – samme lande, som de danske fiskere har verdens største MSC-certificering med i Nordsøen og Skagerrak.

De danske fiskere er nemlig verdensmestre i MSC – fiskerne fører an på verdensplan med den bæredygtige ordning.

På lang sigtet er håbet, at app’en kan bruges til MSC-fiskere over hele kloden. 

– Når MSC støtter et projekt som dette, så handler det ikke bare om Nordsøfiskeriet, men om at hvis fiskerne i samarbejde udvikler sådanne nye og bedre metoder, så kan vi være med til at sikre at de hurtigt udbredes til andre MSC-fiskerier, og forhåbentlig til hele branchen, siger Ole Schmidt, landechef for MSC i Danmark.

App’en forventes klar til test fra efteråret 2020. Det er et blandt 15 projekter, som Ocean Stewardship Found, der støtter forskning og fremme af bæredygtigt fiskeri, har bevilget.