Kurt Madsen: Fiskeriet har været hele mit liv

Portræt: Efter 34 år som fisker og 18 år som organisationsmand træder Kurt Madsen tilbage og vil nu blandt andet bruge mere tid med sin familie

Fredag d. 6. marts, kl. 13.30 var det officielt slut med Kurt Madsen som formand for Thyborøn Havns Fiskeriforening. En post han har bestridt siden december 2007. Forinden var han formand for Thorsminde Fiskeriforening fra 2002.

Efter 34 år som fisker og 18 år som organisationsmand i dansk fiskeris tjeneste, kigger Kurt Madsen tilbage.

– Fiskeriet har været hele mit liv. Jeg har levet og åndet for det. Jeg har været privilegeret – har fået lov til at fiske i 34 år, og så har jeg fået lov til at være her i Thyborøn i så mange år som fuldtidsformand. Det er ikke alle forundt at have to sådanne super job, siger Kurt Madsen der nu vil se frem til mere tid sammen med familien – og lidt fiskeri med jollen skal der også gerne være plads til.

 

 

Opfordret af kollegaer

Efter at have fisket siden 1968, blev Kurt Madsen valgt ind i bestyrelsen i Thorsminde Fiskeriforening i 90’erne. Men efter en kort årrække valgt han at forlade bestyrelsen igen.

– Der var ikke noget, der var politisk muligt på det tidspunkt, så det blev for meget for mig, og jeg trak mig fra bestyrelsen igen efter fire år, fortæller Kurt Madsen.

Omkring år 2000 kommer der nogle kraftige nedskæringer i torskekvoten, hvilket igen bringer Kurt Madsen på banen rent politisk, hvor han bliver en slags talsmand for torskefiskerne i Thorsminde. I 2002, hvor den tidligere formand i Thorsminde træder tilbage, bliver Kurt Madsen opfordret til at stille op som formand.

– Det var godt at mærke, at jeg blev opfordret til at stille op at mine kollegaer, så det gjorde jeg, og jeg blev valgt som formand for Thorsminde Fiskeriforening. I starten som formand i Thorsminde fiskede jeg stadig. Så det har nok været halv tid i nogle år. Jeg blev udstyret med en satellit-telefon, så de kunne komme i kontakt med mig, selv når jeg var på havet. I 2006 blev jeg så formand for Danske Fiskeres PO og skulle tage et valg. Om jeg skulle være fisker eller organisationsmand, husker Kurt Madsen.

Flere kasketter

Kurt Madsen blev hurtigt bidt af det politiske arbejde i Thorsminde Fiskeriforening samtidig med, at formandsposten også betød, at han fik en plads i Danmarks Fiskeriforenings bestyrelse.

– Jeg fik så chancen for at komme af med mit fartøj i januar 2007, da FKA blev indført. Herefter blev jeg nærmest fuldtidsformand for Thorsminde Fiskeriforening. Jeg var i hvert fald formand, jeg var med i indkøbsforeningen, jeg sad som formand for PO’en, og så var jeg også med i hovedbestyrelsen for Danmarks Fiskeriforening. Så man kan sige, at der altid har været flere kasketter i mit arbejdsliv, siger Kurt Madsen.

Sammenlægning

Der blev på et tidspunkt snak om at slå fiskeriforeningerne i Thorsminde og Thyborøn sammen. Arbejdet med at få de to foreninger samlet under ét blev så Kurt Madsens lod, idet han i slutningen af 2007 blev valgt som formand for Thyborøn Havns Fiskeriforening.

– Det var en spændende udfordring at være med til at samle de to fiskeriforeninger, som jo havde meget forskellige fiskerier. Jeg var måske ikke helt klar over, hvad jeg gik ind til i begyndelsen. Men jeg har altid været formand ud fra det princip, at alle medlemmer er lige. For når de har et problem, så er det jo lige meget, om det er en kystnær garnfisker, eller en stor industritrawler. Og jeg har altid følt, at fiskerne i både Thorsminde og Thyborøn har bakket mig 100 procent op, siger Kurt Madsen.

Han husker det også som et specielt øjeblik, da han satte sig i formandsstolen i Thyborøn.

– Det var stort at sætte sig i formandsstolen i Thyborøn. Her var der folk på kontoret til at hjælpe mig. I Thorsminde var jeg alene om det hele. Men det var spændende, og noget jeg ser tilbage på som en god tid, siger han.

Fantastisk tid

De seneste 18 år har Kurt Madsen dedikeret til det fiskeripolitiske i organisationen, og det har været en tid med mange udfordringer. Men det har også været en god tid, som han husker tilbage på med glæde og taknemmelighed.

– Det har været en fantastisk tid med mange gode kollegaer. Det har været en stor oplevelse at se, hvordan vi har været i stand til at arbejde sammen på kryds og tværs til gavn for dansk fiskeri. Det er noget af det, jeg har været allermest glad for. I det hele taget har der været mange sjove episoder og mange sjove tilfælde. Der har da også været trælse tider, men også mange tidspunkter, hvor man føler, at man har gjort en forskel, siger Kurt Madsen, inden han runder af:

– Men nu glæder jeg mig også til, at jeg kan se fremad til den næste periode af mit liv, hvor jeg skal fiske lidt med min jolle, og så skal jeg bruge mere tid sammen med familien.

 

Miljøminister i skudlinjen: Politikere kræver svar på Cheminova-forurening

Flere medlemmer af Folketinget har indkaldt miljøminister Magnus Heunicke til åbent samråd tirsdag 28. maj i Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg for at få ministeren...

Miljøminister i skudlinjen: Politikere kræver svar på Cheminova-forurening

Flere medlemmer af Folketinget har indkaldt miljøminister Magnus Heunicke til åbent samråd tirsdag 28. maj...