Torsdag d. 15. oktober mødes EUs regeringschefer og statsledere til et topmøde, hvor Brexit vil være en central del af agendaen, og netop d. 15. oktober markerer samtidig den deadline, briternes premiereminister Boris Johnson tidligere har udråbt som skæringsdato for, om parterne kan blive enige om en aftale, eller om briterne skal forlade EU uden en.
EU har stået fast på, at medlemslande skal nyde samme adgang til britisk farvand som hidtil, mens Storbritannien har lagt op til, at både kvoter og fordeling af farvand skal forhandles på ny hvert år. For EU har det været et uspiseligt krav, eftersom det indebærer stor usikkerhed og umuliggør planlægning længere ud i fremtiden for fiskerne.
Slækker på krav
Nu tyder noget dog på, at EU for en sjælden gangs skyld kan blive tvunget til at bløde op på et af sine krav i Brexit-forhandlingerne, skriver Berlingske på sin hjemmeside.
I sidste uge skulle EU’s chefforhandler, Michel Barnier, under en middag med ambassadørerne fra de otte medlemslande, som fisker i britisk farvand, have gødet jorden for, at EU kan blive nødt til at give sig i forhold til fiskeriet.
En tilstedeværende diplomat sagde efterfølgende til EU-mediet Politico, at Michel Barnier havde været tydelig og fortalt, at EU skal åbenlyst forsvare sin position og sine interesser. Men at man også er nødt til at være realistiske i bestræbelserne på at nå en aftale.
Hellere ingen aftale end ringe aftale
I sidste uge fastslog den franske europaminister, Clément Beaune, at en ringe aftale ville være værre end ingen aftale, og at man ikke agter at ofre de franske fiskere i forhandlingerne.
Den danske regering har været mindre bastant i sine udmeldinger, senest sagde fødevare- og fiskeriminister Mogens Jensen (S) under en visit til Nordjylland, at man vil arbejde på at »få så god en aftale som muligt«
Det er en kendt sag, at danske fiskere henter 40 procent af deres fangster i britisk farvand, eller hvad der svarer til 30 procent af den samlede omsætning, så der er milliarder af danske kroner på spil.
Det er heller ikke helt lige til for briterne. 80 procent af briternes fangst bliver eksporteret til EU. Så de vil også i fremtiden være afhængige af at kunne afsætte fisk til EU. Det forudsætter naturligvis, at begge parter kan blive enige om en aftale.
Delegationerne fra EU og Storbritannien forhandler i disse dage i Bruxelles, og det er forventningen, at man vil afholde uformelle drøftelser helt frem til topmødet torsdag.