Europa-Parlamentets fiskeriudvalg siger nej til kameraovervågning

Mens en gruppe Kattegat-fartøjer får monteret kameraudstyr ombord, blæser de politiske vinde i EU i en anden retning
af Rasmus Sproegel
28 jan 2021

Nej tak!

Sådan lød svaret fra Europa-Parlamentets fiskeriudvalg, da de i mandags stemte om et nyt kontrolforslag, der truer med at indføre kameraovervågning af alle fiskefartøjer over 12 meter i hele EU. Resultatet af afstemningen betyder, at Europa-Parlamentets spanske forhandler, Clare Aguilera, må tilbage til tegnebrættet. Hun skal nemlig finde et nyt kompromis som et flertal i Europa-Parlamentet kan samles om inden den endelige afstemning på Europa-Parlamentets plenarforsamling i marts.

Selvom det er godt nyt, at Europa-Parlamentets fiskeriudvalg ikke bakker op om det indgribende forslag, er det alligevel for tidligt at juble. For meget kan ske endnu, og der er stadig lang vej igen før, det endelige kontrolforslag bliver vedtaget.

Først skal delen omkring kameraovervågning behandles i Europa-Parlamentets fiskeriudvalg igen, hvor Aguilera som nævnt skal forsøge at finde et flertal bag et nyt kompromis. Det forventes, at Europa-Parlamentets fiskeriudvalg skal behandle sagen igen i starten af februar. Herefter skal hele Europa-Parlamentet stemme om deres endelige holdning til det samlede kontrolforslag. Forventningen er, at kontrolforslaget kommer til afstemning, når Europa-Parlamentet holder deres såkaldte plenarforsamling i marts.

Herefter går forslaget ind i den sidste og afgørende fase, hvor Europa-Parlamentet, EU-Kommissionen og medlemslandedes fiskeriministre skal forsøge at indgå en endelig aftale. En aftale som bliver kulminationen på et forløb, der har stået på i mange år, og som kommer til at tegne fremtiden for kameraovervågning i fiskeriet i EU.

Læs mere om:

Flere Nyheder