Nu undersøges hummerens bevægelsesmønster og adfærd

28 hummere i Limfjorden mærkes, for at blive klogere på arten. Fanger du en, så genudsæt den

DTU Aqua har søsat projekt “Bæredygtigt hummerfiskeri i Limfjorden”.

Her undersøger de pt hummerens bevægelsesmønstre og adfærd omkring Grynderup Sø Fredningsbælte for at forstå, hvordan hummerne bevæger sig rundt/flytter sig, deres adfærd og ændringer i deres aktivitet i Limfjorden.

Undersøgelsen varer indtil september og bruger telemetri med et gitter af hydrofoner til at “lytte” og bestemme placeringen af hummere markeret med et akustisk mærke.

DTU satte 17 hydrofoner ud markeret med røde bøjer fordelt på ca. 1500 meter langs kysten fra 3 til 7 meters dybde. De er meget vigtig, at hydrofonerne ikke flytter sig fra deres positioner, så man kan bestemme placeringen af de markerede hummere, oplyser DTU. I alt markerer de 28 hummere med et akustisk mærke i en af ​​kløerne. Kun 14 hummere, der er større end minimumsstørrelsen, vil blive mærket. De fisker ikke de markerede hummere, og alle hummere vil være tilgængelige for fiskeri i slutningen af undersøgelsen, og hummerne taber til sidst mærket.

 

Hvis du fanger en mærket hummer…

DTU anmoder venligst om, at fiskere og andre aktive i Limfjorden vil samarbejde med og genudsætte fangede hummere, der er mærket, lidt væk fra fiskeredskabet, så undersøgelsen kan udføres rigtigt.

Hvis du fanger mærkede hummere, bedes du sende din information og foto af Tag-ID-koden, som står på T-bar-tagget (billeder nedenfor blå cirkle), dato og placering af fangst til DSC (email: skaldyrcenter@aqua.dtu.dk eller psfr@aqua.dtu.dkførste 21 rapporter om fangst og genudsætning af mærkede hummere større end minimumsstørrelsen.

Alle er også meget velkomne til at deltage i fangstrapporteringsprogrammet og bidrage med nogle rapporter. Det er vigtig at forstå, hvad størrelsen af han- og hunhummere er, og også at forstå kønsmodenhed ift. hummerstørrelsen for at finde størrelsen, hvor halvdelen af bestanden er nået at blive kønsmoden (vigtige oplysninger til fiskeriforvaltning).

Du kan finde flere oplysninger og skema til fangstrapportering her.

 

Eksperter anbefaler at afskaffe særligt fradrag for erhvervsfiskere

Ekspertgruppe anbefaler i en ny rapport, at fradrag ved påbegyndte havdage for erhvervsfiskere bør afskaffes

Eksperter anbefaler at afskaffe særligt fradrag for erhvervsfiskere

Ekspertgruppe anbefaler i en ny rapport, at fradrag ved påbegyndte havdage for erhvervsfiskere bør afskaffes