Tobis-fiskeriet udsat til 15. april

Regler og kvoter for tobisfiskeri er ikke klar til 1. april, og derfor er starten udsat. Men det bør ikke ske næste år, understreger DFPO, DPPO og MID
af Line Dalgaard Jensen
29 mar 2021

Normalt plejer tobisfiskerne at sejle ivrigt afsted 1. april. Men sådan bliver det ikke i år. Fiskeristyrelsen meddelte fredag, at årets tobisstart er rykket til 15. april.  

Ærgerligt mener mange fiskere, som havde glædet sig til at komme på havet efter de små industrifisk. Danmarks Fiskeriforenings anbefaling var også, at fiskeret skulle begynde 1. april, og de håbede til det sidste, at puslespillet ville gå op. Men det er altså ikke tilfældet, da EU endnu ikke kan levere varen.  

- DPPO, MID og DFPO har meddelt Fødevareministeriet, at vi i det lys kan acceptere, at tobis-fiskeriet i år starter 15. april, men kun som følge af de givne omstændigheder.  Det danner ikke præcedens – det er 1. april, som er starttidspunktet for tobis-fiskeriet, siger Kenn Skau Fischer, formand for Danmarks Fiskeriforening. 

Helt konkret så er udfordringerne forhandlingerne mellem EU og Storbritannien. Til EU's ministerrådsmøde i sidste uge fastsatte EU en tobiskvote, men EU og Storbritannien er endnu ikke enige om fiskerimuligheder for 2021, og derfor er der endnu ikke givet grønt lys for tobisfiskeriet i britisk farvand. 

EU og Storbritannien er desuden ikke færdige med at forhandle kvoter for 2021. De har fastsat en række midlertidige kvoter for deres fælles bestande frem til slut juli. Da tobisfiskeriet er et sæsonfiskeri, er der dog gjort en undtagelse, så kvoten er sat for hele året ud fra rådgivningen.

Læs mere om:

Flere Nyheder