Kvoteaftale mellem EU og UK er på plads

Endnu en kvoteaftale er i hus for 2023. Det glæder Thyborøn-formand, som ser lyst på næste års fiskeri – selvom der godt kunne være lidt flere kuller, tunger og havtasker

Foto: Svend Boye Thomsen

I efteråret kom Østersøkvoterne, i midten af december faldt en række kvoter for Nordsøen, Skagerrak og Kattegat på plads, og nu er også EU og Storbritannien nået til enighed.

Således er de fleste fiskekvoter for 2023 ved at være på plads – og det glæder formanden for Thyborøn Havns Fiskeriforening.

 Vi er selvfølgelig glade for, at vi ikke skal begynde året med for mange midlertidige kvoter. Når jeg kigger ned over kvoterne for 2023, så er det langt hen ad vejen positivt, men nogle fine stigninger på for eksempel torsk. Og med den nye aftale med Storbritannien får vi også en kvote på pighaj. Den er ikke voldsomt stor, men det er bestemt godt, at vi må fange og lande dem, siger Alfred Fisker.

Ærgerlige reduktioner

Dog havde Thyborøn-fiskeren håbet, at der var kommet lidt større kvoter på sej, kuller og tunge – og også havtaske er sat for lavt.

Med aftalen mellem EU og Storbritannien får havtasken en reduktion på 20 procent.

– Vi ser ellers mange havtasker til søs. Vores skotske makkere har nærmest aldrig set flere havtasker, end de ser nu. Så kvoten harmonerer ikke med, hvad fiskerne oplever, påpeger Alfred Fisker.

Ifølge chefbiolog Michael Andersen, der har fulgt forhandlinger tæt for Danmarks Fiskeriforening, så er det ikke kun kvoten for havtaske, som er en smule besynderlig. Han undrer sig over kvoten på især rødtunge.

– Det undrer mig, at rødtunge er gået ned med over 20 procent, for den biologiske rådgivning lød blot på en nedgang på 4 procent, og den burde man selvfølgelig følge, påpeger chefbiolog Michael Andersen.

 

Hvorfor træk det ud?

Aftalen mellem EU og Storbritannien skulle egentlig have været på plads tidligere på måneden.  

At den ikke var klar før nu, kan der være mange forklaringer på, men ifølge Michael Andersen, så har det intet med de kvoter, der er relevante for dansk fiskeri, at gøre. Derimod kan det være uenigheder om det keltiske hav samt efterdønninger fra Brexit, der har trukket forhandlinger i langdrag.

– EU er generelt meget forsigtige i forhold til Storbritannien. Det er jo et nyt samarbejde, hvor alle skal finde deres roller efter Brexit. Det kan gøre forhandlingerne svære, forklarer han.

Af samme grund er der ikke sluppet meget ud fra forhandlingslokalerne. Kortene er blevet holdt helt tæt på kroppen, og derfor er det altså først nu, at aftalen er klar og kan blive gransket nøje af fiskerne og Danmarks Fiskeriforening. 

Fiskebutik i Hvide Sande får helt nyt look

Hvide Sande Røgeri investerer i en ny 25 meter lang køledisk til delikatesser samt røget og fersk fisk

Fiskebutik i Hvide Sande får helt nyt look

Hvide Sande Røgeri investerer i en ny 25 meter lang køledisk til delikatesser samt røget...