Formanden har ordet: Fred, frihed og fiskeri

For første gange i mange år, er der krig på det europæiske kontinent. Det er skræmmende!

Af Svend-Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening

Verden omkring os har den seneste tid taget en dramatisk drejning. Rusland har invaderet Ukraine. For første gange i mange år, er der krig på det europæiske kontinent. Det er skræmmende. Det er uhyggeligt. Jeg vil gerne slå fast, at vi i dansk fiskeri bakker op om Ukraine, og jeg vil opfordre jer alle til ligeledes at bakke op og støtte, hvor I kan. For lige nu kæmper de den vigtigste kamp af alle. Kampen for frihed, og det ukrainske folk har brug for al den opbakning og næstekærlighed, man kan tænke sig.

Anført af den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyv, kæmper det ukrainske folk en imponerende og brag kamp. For når man ser billederne fra Ukraine er, der ingen tvivl om, at det er en barsk og brutal omgang, og man kan derfor ikke andet end at være imponeret over det mandsmod, den ukrainske befolkning udviser i den her uvirkelige situation. Derfor skal vi gøre alt, hvad vi kan for at bakke op om Ukraine og dets folk. Og vi får endnu engang brug for at stå sammen i den højere sags tjeneste.

 

Konsekvenser for Danmark

Der er ingen tvivl om, at vi endnu ikke kender konsekvenserne og rækkevidden af krigen i Ukraine. Det til trods kan det allerede mærkes nu. Man behøver kun at tage et smut på benzintanken, hvor man næsten skal gnide sig i øjnene, når man ser på priserne. For priserne er på himmelflugt.  Det gælder i den grad også i fiskeriet. Vi snakker om, at prisen på diesel på ganske kort tid er mere end fordoblet. Og det får selv sagt konsekvenser for den enkelte fisker, hvor brændstof er den største udgift. Det er en udvikling, jeg ser på med stor betydning, og jeg er spændt på at se, hvordan Christiansborg reagerer. Ikke mindst i forhold til diskussionen om CO2-afgifter, der på det her bagtæppe, virker som et endog meget voldsomt indgreb.

I forhold til forsyningssikkerheden har beskeden fra politikerne været klar.  Vi skal være uafhængige af gas fra Rusland. Pludselig kan det måske alligevel komme på tale at udvinde gas og olie i de danske farvande. Og det er sikkert og vidst at presset for at realisere de mange havvindmøller, der er planlagt, kun kommer til at stige. Her er det vigtigt, at det ikke kommer til at gå så stærkt, at fiskeriet ikke kommer med på råd. Det vil vi være uhyre opmærksomme på i den kommende tid.

På samme måde har politikerne meldt klart ud, at budgettet til forsvaret skal hæves. Det betyder dels at kampen om finanslovsmidler bliver endnu hårdere ligesom, at en oprustning kan betyde, at der også skal øremærkes et større havareal til forsvaret. Det er endnu et aspekt, vi vil have øjnene rettet mod.

 

Fødevareforsyning skal sikres

Krisen mellem Rusland og Ukraine har hurtigt udviklet sig til også at være en kamp om forsyningssikkerhed. Det vidner energipriserne om. Jeg tror, det bedste vi kan gøre i dansk fiskeri i den her vanskelige situation er at sikre, at den her krise ikke også udvikler sig til en kamp om fødevareforsyning, som kan ende i en fødevarekrise. Vi skal med andre ord fortsætte vores arbejde.

For uanset om der er krig eller fred, er der brug for mad til at mætte verdens munde. Det ansvar må vi tage på vores skuldre Det er i øvrigt helt i tråd med den fælles fiskeripolitik, hvor et af målene netop er, at sikre fødevareforsyningen. Og jeg synes også godt, vi kan være stolte af, at det blandt andet er vores fortjeneste, at Danmark er godt stillet, når det handler om adgang til fødevarer.

På den baggrund må det også være et fælles mål for både politikere og for os i fiskerierhvervet, at den her krise ikke må betyde, at vi skal indstille vores fødevareproduktion. Derfor skal vi hver især gøre, hvad vi kan for at holde fiskeriet i gang. For sådan kan vi gøre vores bidrag til at mindske konsekvenserne af krigen.