I gamle dage var Råsted Lilleå ved landsbyen Vemb rig på fisken stalling, men nu er der næsten ingen tilbage.
En ny undersøgelse viser, at der på en 35 km lang strækning kun blev fundet syv stallinger, selv om forholdene i Råsted Lilleå er så gode, at seniorforsker Niels Jepsen fra DTU Aqua vurderer, at der burde være 10.000 fisk. Det skriver JyllandsPosten.
Forskerne bag undersøgelsen konkluderer, at det er den sultne fugl, skarven, der har holdt ædegilde.
Den konklusion kan lystfisker Jesper Sandfeld nikke anerkendende til.
– I gamle dage fangede jeg altid en stalling, nu fanger jeg aldrig nogen, forklarer lystfiskeren, der senest fangede en stalling i 2008.
Til gengæld ser han en del til skarven. Den var ellers truet, da Jesper Sandfeld startede med at fiske i 1980’erne, men en fredning har betydet, at der i dag er op imod 300.000 skarver i Danmark i sensommeren. Og de er sultne.
Det er ellers ikke, fordi fiskene i Råsted Lilleå altid har været på skarvens middagsbord. Engang var det ved de dansker søer og kyster, at skarven fik stillet sin sult. Her var særligt ising og torsk populært. Men en kold vinter fik fuglen til at afsøge nye områder.
Det var vinteren mellem 2009 og 2010, der i sidste ende betød, at stallingen blev en del af skarvens bytte. Her var det nemlig så koldt, at de dansker kyster og søer frøs til is, hvilket gjorde det svært for skarven at dykke ned for at fange fisk.
Derfor måtte den finde nye steder at jage, og det blev så de danske vandløb, der ikke fryser til is på grund af gennemstrømningen.
Det er dog langtfra et problem, der isolerer sig til Råsted Lilleå. Den samme historie kan nemlig fortælles i Grindsted Å, Storå, Skjern Å, Gudenå, Vidå og Kongeåen, hvor der også er foretaget undersøgelser af fiskebestanden.
Spørger man seniorforsker Niels Jepsen, så er det da heller ikke kun stallingen, det går ud over i de danske vandløb. Også bækørreden, laksen og snæblen, der er på listen over verdens mest truede dyr, lider under skarvens appetit for fisk. Særligt bækørreden og stallingen er dog udsat, da de er i åerne hele året rundt.
– Det er den samme historie for alle fiskene, selv om forholdene er fine, så er der meget få tilbage. Og det eneste, der har ændret sig, er, at skarverne siden 2010 er begyndt at jage inde i vandløbene, og de er gode til at spise op, siger Niels Jepsen.