Venstre fortsætter kampen for Bælthavet

Tre medlemmer af Venstres folketingsgruppe har ikke opgivet kampen for at få forbuddet mod trawlfiskeri i Bælthavet lagt i graven
af Louise Svane Pedersen
21 okt 2022
Kim Valentin, Erling Bonnesen og Torsten Schack Pedersen fra Venstres folketingsgruppe har ikke opgivet kampen mod det trawlforbud i Bælthavet, som regeringen har sendt i høring.

Alt det officielle politiske arbejde fra re- geringens side er sat på pause på grund af valget, men det har ikke fået de tre politiske musketerer til at droppe kampen.

- Vi kæmper for det her, da det har stor betydning for fiskeriet og fiskerne. Det viser sig jo også, at dem, der står bag det her forslag, ikke har forstået, hvad det er, de er ved at indføre, og hvilke konsekvenser det vil få, siger Venstres fiskeriordfører Torsten Schack Pedersen.

De tre politikere har i deres forsøg på at komme trawlforbuddet til livs rejst en række spørgsmål til fiskeriministeren.

Men ministeren og ministeriet vil ikke komme til at svare på spørgsmålene, før en ny regering er valgt.

Savner belæg

Kim Valentin, Erling Bonnesen og Torsten Schack Pedersen vil gerne vide, hvor mange af de berørte fartøjer, der er kvalificerede til at komme i betragtning til den planlagte ophugningsordning i Østersøen. De ønsker også svar på, hvordan ministeren vil hjælpe de fartøjsejere, der ikke kan få ophugning, men som ikke må trawle længere.

- Forslagsstillerne er jo ikke engang selv klar over, at de tager brødet ud af munden på fiskerne med det her forbud. De virker helt overraskede over, at fiskerne ikke kan få kompensation. Det viser, hvor stedmoderlig en måde, det eksisterende flertal behandler fiskeriet på, siger fiskeriordføreren, der savner, at de politiske kolleger i regeringen bruger videnskabeligt og forskningsmæssigt belæg fra DTU Aqua for at indføre et forbud frem for automatisk at antage, at det er vejen frem.

- Trawlforbud kan give mening nogle steder, mens det andre steder er virkningsfrit. Når man så laver sådan et forbud i hele Bælthavet, så hviler det ikke på faglige eller saglige hensyn.

De tre politikere er som sådan ikke imod trawlforbud, men mener det skal kun indføres i områder, hvor det giver mening for naturen og fiskerne. Det skal ikke besluttes en sen aften som led i finanslovsforhandlinger.

Nægter at skrive under

Kommer det så vidt, at der er politisk flertal i folketingssalen for at indføre et trawlforbud i Bælthavet, så bliver det uden Venstres opbakning. Det lover Torsten Schack Pedersen.

- Hvis det sker, at der er rødt flertal i Danmark efter valget, så vil der med stor sandsynlighed blive indført et forbud. Men det er uden Venstres opbak-ning, da vi er lodret imod den aftale, siger Torsten Schack Pedersen og fortsætter:

- Vi vil ikke stoppe kampen for at få droppet forbuddet. Vi håber, at vi får et politisk flertal til at kunne tage det af bordet hurtigst muligt.

Læs mere om:

Flere Nyheder