Fiskeriministeren mærkede tun i Skagen

Rasmus Prehn deltog i DTU Aquas mærkning af tun

I de tidlige morgentimer fredag stævnede fiskeriminister Rasmus Prehn ud fra kajen i Skagen for at mærke tun med fiskere og forskere fra DTU Aqua. Efter 50 års fravær er den blåfinnede tun tilbage i danske farvande, og det giver anledning til en lang række spørgsmål, som DTU Aqua for nu sjette år i træk søger svar på.

Tunen forsvandt af ukendte årsager fra de danske farvande tilbage i 1960’erne, men nu er den af ligeså ukendte årsager vendt tilbage. Derfor har et hold forskere fra DTU Aqua siden 2017 sammen med flere end 100 frivillige lystfiskere fanget og mærket tun for dernæst at genudsætte dem i Skagerrak.

Det giver nemlig afgørende viden om årsagen til både tunens forsvinden, tilbagekomst og hvordan vores havmiljø ser ud. For hvor befinder tunbestanden sig, hvor hurtigt svømmer de, og hvordan opfører de sig?

Fredag 2. september gik turen endnu engang til havs for at komme svarene på de mange spørgsmål et skridt nærmere. Med ombord var fiskeriminister Rasmus Prehn:

– Der er store perspektiver i, at vi får tunen tilbage i dansk farvand, hvis vi gør det helt rigtigt. Derfor er det afgørende, at vi indsamler så meget viden om tunens færden og adfærd som overhovedet muligt. Som fiskeriminister er det en kæmpe fornøjelse at være med på vandet en dag som i dag, hvor så mange engagerede både forskere og fiskere i fællesskab forsøger at blive klogere. Der skal derfor også lyde en stor tak til både DTU Aqua og de mange frivillige fiskere for deres kæmpe indsats for at få tunen tilbage i dansk farvand. Det er fantastisk og imponerende at være vidne til, siger fiskeriminister Rasmus Prehn.

Makrelaftale: Færøerne får øget adgang til britisk og norsk farvand

Den nye aftale indebærer en reduktion af den færøske andel fra 12,6 procent til 12,0 procent af den maksimalt tilladte fangst

Makrelaftale: Færøerne får øget adgang til britisk og norsk farvand

Den nye aftale indebærer en reduktion af den færøske andel fra 12,6 procent til 12,0...