Danske fiskere: Adgang til norsk farvand er afgørende

Trods en måneds utålmodig venten er der fortsat ingen adgang til norsk farvand. Forhandlingerne mellem EU og Norge er gået i hårdknude

I dag kan de danske fiskere markere et kedeligt jubilæum.

For årets første måned er gået, og det betyder, at EU’s og de 150 danske fiskefartøjer, som normalt fisker i norsk farvand, ikke har haft adgang til deres fiskepladser i en måned.

Forhandlingerne om en aftale for 2023, som startede tilbage i oktober måned 2022, er gået i hårdknude. Derfor der endnu ikke landet en fiskeriaftale mellem EU og Norge, og danske fiskere er taget som gidsler i forhandlingerne.

Det har urimelige negative konsekvenser for dansk fiskeri, lyder det fra Danmarks Fiskeriforening.

– Det er dybt frustrerende, at vi igen sidder i en situation, hvor de danske fiskere må betale prisen for, at EU og Norge ikke er blevet enige om en aftale for fiskeriet fra årsskiftet.  At der ikke er adgang til vigtige fiskepladser i Nordsøen og Skagerrak er i sig selv et problem. Det bliber kun værre af, at fiskerne i  eksempelvis Skagerrak nu klumpes sammen på et mindre område end, hvad der er hensigtsmæssigt, siger formand for Danmarks Fiskeriforening Svend-Erik Andersen.

Det er desværre ikke første gang, at forhandlingerne mellem EU og Norge, gør livet surt for de danske fiskere. I 2021 fik de danske fiskere først adgang til at fiske i norsk farvand sidst i marts måned.

 

Blåhvilling og Brexit slår knuder

Forhandlingerne mellem EU og Norge skulle egentlig have været afsluttet i december sådan, at fiskeriet i norsk farvand kunne fortsætte i 2023 fra årsskiftet.

Desværre er det ikke lykkes for parterne at komme i  mål. Ikke mindst fordi man er uenige om forhold i Atlanterhavet herunder blåhvillingfiskeriet.

At forhandlingerne mellem EU og Norge er gået i hårdknude hænger også sammen med Brexit.

– Brexit bliver ved med at plage dansk fiskeri. Det er den her situation desværre et eksempel på, og det er rigtig ærgerligt, at det rammer danske og norske fiskere, som bare gerne vil passe deres arbejde, siger Svend-Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening.

 

Aftale nu

I Danmarks Fiskeriforening opfordrer man til, at parterne hurtigst muligt kommer tilbage til forhandlingsbordet og får en aftale på plads, så fiskeriet hurtigst muligt kan komme i gang igen.

For den nuværende situation gavner hverken fiskebestandene eller fiskerne.

– Jeg opfordrer forhandlerne til at komme tilbage til forhandlingsbordet, og hurtigst muligt lande en aftale. Jeg ved, de danske forhandlere gør alt, hvad de kan, og det skal de have ros for. For lige nu er situationen total uholdbar for de danske fiskere, og det er heller ikke en gevinst for fiskebestandene, at fiskeriet koncentreres på et mindre område end der, hvor fiskeriet normalt foregår, siger Svend-Erik Andersen.

Formand for Grenaa Fiskeriforening: – Hvad er grunden til, at der ikke er fisk i de indre farvande?

I Grenaa Fiskeriforening mener formanden ikke, at man kan give trawlfiskerne skylden for at fiskene er forsvundet i de indre farvande

Formand for Grenaa Fiskeriforening: – Hvad er grunden til, at der ikke er fisk i de indre farvande?

I Grenaa Fiskeriforening mener formanden ikke, at man kan give trawlfiskerne skylden for at fiskene...