Debatindlæg i Jyllands-Posten: Derfor mangler fiskene i Limfjorden

Der har ikke altid manglet fisk i Limfjorden, men dengang var der også færre prædatorer. Sådan lyder det i et debatindlæg

Skarv. Foto. Fiskeri Tidende

I Jyllands-Posten skriver Anders Priess i et debatindlæg, der er tidligere ejer af AquaPri Denmark i Glyngøre, at da han i starten af 1960’erne startede sin virksomhed, der var der godt med fisk i Limfjorden. Faktisk havde de i havnen hyttefade fyldt med rødspætter, torsk ålekvabber, ål og hummere. Når sæsonen var der, så manglede der heller ikke stenbidere, sild og brislinger.

Anders Priess skriver, at der i dag ikke findes levende fisk i fjorden, men at der er godt med hummere, som der ikke har været så mange på samme niveau som i dag. Både hummere og muslinger virker til at trives godt i fjorden, så det dårlige vandforhold er ikke alene synderen for de manglende fisk.

Han forklarer de manglende fisk med, at tidligere var der en mindre bestand af sæler og skarv i området, men nu hvor begge racer er fredede, er bestanden af sæler er vokset til 2000 individer i Limfjorden. De mange sæler spiser cirka fem kilo småfisk og yngel dagligt, hvilket svarer til 3600 tons fisk om året. Han skriver ligeledes, at der er godt 30.000 ynglende skarvpar i Danmark, som spiser 20 tons fisk om dagen, hvor det meste er fiskeyngel.

Anders Priess spørger, om vi hellere vil have sæl og skarver eller fisk i vandet. Han mener, at en mindre bestand af sæl og skarv måske kan være med til at øge fiskebestanden i Limfjorden, hvis man gerne vil have fiskene tilbage til området.

Debatindlæg: Et trawlforbud giver ikke flere fisk i havet

I et debatindlæg i Altinget har biolog og teamleder i Danmarks Fiskeriforening Henrik Lund i en kommentar til Alexander Holm, kendt fra Den Dyriske...

Debatindlæg: Et trawlforbud giver ikke flere fisk i havet

I et debatindlæg i Altinget har biolog og teamleder i Danmarks Fiskeriforening Henrik Lund i...