Kan det virkelig passe, at Danmark ikke for alvor er interesseret i at løse de voksende problemer, som præger fiskerisamarbejdet mellem EU og Norge?
Nogenlunde sådan spekulerer man i disse dage hos både Danmarks Fiskeriforening Producent Organisation (DFPO) og Danmarks Pelagiske Producentorganisation (DPPO).
Det har nemlig vakt stor undren hos begge organisationer, at Danmark ikke var en del af den gruppe af EU-medlemslande, som opfordrede til en drøftelse om, hvordan man kan løse de problemer, der er opstået i forholdet mellem EU og Norge i kølvandet på Brexit.
Danske fiskere har i de senere år blandt andet set, at danske kvoter for havtaske og kulmule i norsk farvand i Nordsøen presses den forkerte vej; at Norge ensidigt har brudt med flere hundrede års frit fiskeri i Skagerrak og fortsat er med til at blokere for en kyststatsaftale for makrel.
– Generelt har EU’s fiskeri oplevet, at samarbejdet med Norge på fiskeriområdet er blevet betydeligt sværere på bagkanten af Brexit. Det er dybt beklageligt, men det understreger betydningen af, at EU-landene står sammen skulder ved skulder for at varetage EU’s fiskeris interesser, siger Kenn Skau Fischer, adm. direktør i Danmarks Fiskeriforening PO.
Fælles, skriftlig henvendelse
Det har været et på alle måder uheldigt forløb. Det er begge parter enige om. Især taget i betragtning, at der er opstået et stort behov for at bevæge det efterhånden kølige samarbejde i en retning, som gavner fiskebestande og fiskeri i både EU og Norge.
Den tilsyneladende passive holdning hos danske myndigheder har fået DPPO og DFPO til at rette en fælles, skriftlig henvendelse til Fødevareministeriet for at få en nærmere redegørelse. Passiviteten kan nemlig få alvorlige følger for det fremtidige fiskeri, mener de to producentorganisationer:
“Det kan desværre efterlade det indtryk, at Danmark ikke prioriterer forholdet mellem EU og Norge, hvilket kan få konsekvenser for Danmarks forhandlingssituation, blandt andet i de kommende forhandlinger om fiskerimulighederne for 2025,” skriver de to organisationer i deres henvendelse til Fødevareministeriet.
Fiskere afhængige af norsk farvand
Drøftelsen var ledsaget af en note, som i meget klare vendinger udtrykker medlemslandenes bekymring for udviklingen i samarbejdet mellem EU og Norge, baseret på en række konkrete forhold.
“En bekymring, som DFPO og DPPO til fulde deler – og som det også er vores forståelse, at regeringen deler. Udvekslingen af kvoter i den bilaterale aftale mellem EU og Norge bliver stadig mere udvandet, hvilket har store konsekvenser for EU’s fiskere, som er afhængige af både adgang til at fiske i norsk farvand, og af at EU’s kvoter er tilstrækkeligt store til, at fiskeriet kan udføres på et økonomisk bæredygtigt grundlag,” lyder det samstemmende fra de to producentorganisationer.
“DFPO og DPPO ser frem til at høre fra jer for at få en forståelse af, hvorfor Danmark ikke var blandt de medlemslande, som rakte ud til Kommissionen og Rådet om at finde løsninger på de mange uløste sager i forholdet mellem EU og Norge,” lyder det afslutningsvis i brevet til Fødevarestyrelsen fra de to producentorganisationer.
– Danmark er et af de EU-lande, som har de største interesser i samarbejdet med Norge på fiskeriområdet. Vi skal naturligvis stå sammen med de øvrige EU-lande og i fællesskab søge løsninger på de efterhånden mange knaster, som præger fiskerisamarbejdet mellem EU og Norge, siger Kenn Skau Fischer.