Bagenkop-fisker er træt af usaglig fiskeri-debat

Det er svært at få en saglig debat om miljøpåvirkningen fra dansk fiskeri, når der så sjældent bliver lyttet til fiskerne

Thomas Theodorsen ville ønske, at flere journalister ville ringe til ham, når de skriver artikler om fiskeri. Så ville de få en helt anden fortælling end den, som de grønne organisationer fortæller. Arkivfoto.

Er det overhovedet muligt at føre en saglig, offentlig debat om dansk fiskeri?

Så absolut, lyder det fra Bagenkop-fiskeren Thomas Theodorsen. Men kun hvis argumenterne i debatten er sande og veldokumenterede. Og netop her halter det alvorligt, er Thomas Theodorsens klare holdning.

Han har flere gange påvist, at især enkelte grønne organisationer skævvrider debatten om fiskeriet. Dét, som i denne ombæring har fået Thomas Theodorsen til at reagere, er en artikel, som EkstraBladet bragte 21. januar. Med overskriften ”Regeringen ligger i havkrig” hen over et opslag bliver der rusket godt og grundigt op i det faktum, at der måske ikke bliver tale om et fuldstændigt forbud mod trawlfiskeri i Bælthavet i denne omgang.

– Jeg er jo en af dem, der fisker med trawl i Bælthavet. Så hvorfor har Ekstra-Bladet ikke forsøgt at få mig i tale? I så fald ville jeg kunne fortælle en langt mere positiv historie om fiskeriet, lyder vurderingen fra Thomas Theodorsen, som driver fartøjet SG 92 Gi-Bri sammen med sin bror Frank.

– Og så har man valgt et foto til opslaget, der forestiller store trawlere i en af de større fiskerihavne. Det er fuldstændig misvisende, fordi de fartøjer, som fisker i Bælthavet, er meget mindre, siger Thomas Theodorsen, som har 34 års erfaring med trawlfiskeri.

SG 92 Gi-Bri er 17 meter lang og er udstyret med en motor på 300 hk. Derfor skal Thomas og Frank Theodorsen ikke komme tættere på land end tre sømil, når de fisker med trawl i Bælthavet.

– Så når de grønne organisationer ofte hævder, at vi er med til at ødelægge områder med ålegræs, så er det ikke sandt. Ålegræs gror kun ud til syv meters dybde. Der er blevet fisket med trawl i vores område i over 100 år. Derfor skulle havbunden være blevet ødelagt for mange årtier siden, forklarer Thomas Theodorsen.

Thomas Theodorsen ejer og driver fartøjet SG 92 Gi-Bri sammen med sin bror Frank Theodorsen.
Foto: Fiskeri Tidende

Havtemperaturen har en indflydelse

Han ville ønske, at politikere, NGO’er og andre interessenter ville forholde sig mere sagligt til virkeligheden.

Thomas Theodorsen har blandt andet forsøgt at få eksperter i tale omkring skiftende havtemperatur, og hvordan denne påvirker udbredelsen af fisk i forskellige havområder.

– I 2018 forsvandt fiskene i Kattegat, og straks fik fiskerne skylden. Vi har bundvandssensor på vores udstyr, og den påviste en temperatur, som var den højeste, jeg nogensinde har set i Kattegat. Jeg mener, at fiskene forsvandt på grund af den høje temperatur. Men desværre har min teori ikke skabt nogen interesse hos eksperterne, siger Thomas Theodorsen.

Masser af fisk

Et andet godt eksempel er resultaterne af det forsøgsfiskeri, som fandt sted i område 22 i marts 2023, som han også deltog i – med dokumenteret kameraovervågning.

Disse forsøg påviste, at fiskeri efter rødspætter ikke går ud over torskebestanden. I løbet af 15 dage fangede Thomas og Frank Theodorsen 22.550 kilo fisk i 40 træk. Rødspætter udgjorde 15.800 kilo, torsk udgjorde 842 kilo, og antallet af torsk under mindstemålet var på 19 styk.

– De grønne organisationer beskylder os altid for, at vi fanger en masse undermålstorsk, men hvis 19 undermålere i 40 træk er mange, så ved jeg snart ikke, sagde Thomas Theodorsen til Fiskeri Tidende i oktober 2023.

Virkeligheden ser anderledes ud

Hans holdning til debatten om fiskeriet har ikke ændret sig. Han er godt og grundigt træt af, at forudsætningsløse borgere som oftest efterlades med det indtryk, at de danske farvande er udpinte og næsten uden fisk overhovedet. Og at det skyldes fiskeriet.

Sådan er virkeligheden bare ikke, fastslår Thomas Theodorsen:

– Vi får masser af fisk. Men det er som om de grønne NGO’erne bare vil have os væk for enhver pris, uanset fakta, slutter Thomas Theodorsen.

CO2-afgiften får alvorlige konsekvenser for dansk fiskeri

CO2-afgiften vil simpelthen kvæle dansk fiskeri, siger Svend-Erik Andersen til TV2, der i dag sætter fokus på, hvad CO2-afgiften kommer til at betyde for...

CO2-afgiften får alvorlige konsekvenser for dansk fiskeri

CO2-afgiften vil simpelthen kvæle dansk fiskeri, siger Svend-Erik Andersen til TV2, der i dag sætter...