Eksperter anbefaler at afskaffe særligt fradrag for erhvervsfiskere

Ekspertgruppe anbefaler i en ny rapport, at fradrag ved påbegyndte havdage for erhvervsfiskere bør afskaffes

Rapport "Fremtidens Erhvervsstøtte"

Grafik: Fiskeri Tidende

Fradrag ved påbegyndte havdage for erhvervsfiskere, som har været gældende siden 1993, bør afskaffes.

Sådan lyder anbefalingen fra en gruppe eksperter i en ny rapport, som skal hjælpe politikerne med at strikke fremtidens erhvervsstøtte sammen.

Som det er nu, så har selvstændige og ansatte erhvervsfiskere ret til et standardfradrag, som træder i stedet for en række ligningsmæssige fradrag. Det særlige fradrag til erhvervsfiskere blev indført i 1993 som led i en forbedring af fiskerierhvervets økonomiske situation.

Standardfradraget udgør 190 kroner pr. påbegyndt havdag ved fangstture af mindst 12 timers varighed. Fradraget kan dog maksimalt udgøre 41.800 kroner årligt.

Har ikke et samfundsøkonomisk grundlag

Eksperterne anfører, at ordningen kan føre til, at arbejdskraft flytter væk fra aktiviteter, der er omfattet af almindelig personbeskatning. De anbefaler, at ordningen afskaffes:

“Samlet set vurderes der ikke at være et samfundsøkonomisk grundlag for at opretholde skattebegunstigelsen for erhvervsfiskere, der har karakter af branchestøtte,” står der at læse i rapporten.

“Erhvervsstøtte bør være begrundet i overordnede samfundshensyn. Det er ikke i sig selv en begrundelse for erhvervsstøtte, at de støttede erhverv opnår en højere produktion, eksport eller beskæftigelse,” skriver eksperterne videre i rapporten.

Den nye rapport ”Fremtidens erhvervsstøtte: Kortlægning, principper og sanering” (pdf) er den første rapport fra ekspertgruppen for fremtidens erhvervsstøtte.

Skagen Havn nærmer sig markant CO2-reduktion

I 2023 satte Skagen Havn gang i tre centrale initiativer, som alle bidrog til at mindske CO2-udledningen

Skagen Havn nærmer sig markant CO2-reduktion

I 2023 satte Skagen Havn gang i tre centrale initiativer, som alle bidrog til at...