Fiskeriordfører Kristian Bøgsted og medlem af erhvervsudvalget Kim Edberg Andersen, begge Danmarksdemokraterne, har sammen indkaldt både fiskeriminister Jacob Jensen (V) og erhvervsminister Morten Bødskov (S) i samråd om bekendtgørelsen, der er sendt i høring.
– Vi har kaldt dem i fælles samråd, da vi for det første er utilfredse med, at sådan noget her kommer, mens vi sidder og forhandler om fiskeriaftalen. Den inkluderer fremtidens muslingefiskeri. Faktum er, at vi ikke har hørt noget om forhandlingerne længe, og nu kommer der sådan en høring, som er en de facto lukning af muslingefiskeriet i Limfjorden. Det her er noget, vi i fællesskab skal forhandle om, det skal ikke komme ind fra sidelinjen i forbindelse med en høring op til en bekendtgørelse, siger Kristian Bøgsted, som håber, at fiskeriministeren kan redegøre for, hvordan fremtiden skal se ud for dansk muslingefiskeri, når man nu lukker det med bekendtgørelsen.
Et brud på havplanen
Fiskeriordføreren tilføjer, at man også har indkaldt erhvervsministeren i samråd, da Danmarksdemokraterne vurderer, at det er et brud på havplanen fra 2023.
– Der står ordret i den aftale, at muslingefiskeri i Natura 2000-områder skal være muligt fremover. Derfor skal vi høre de to ministre, hvad der er op og ned i det her, siger Kristian Bøgsted.
I aftalen om havplanen står der: ”Tilgangen til sameksistens, der indføres i reguleringen af de almindeligt beskyttede havstrategiområder, svarer til den gældende ret i Natura 2000-områder, som udgør langt hovedparten af beskyttede områder på havet, og som følger EU-reglerne herfor. Der ændres ikke på reguleringen af Natura 2000-områderne, og der kan fx fortsat fiskes muslinger i Natura 2000-områderne i Limfjorden”.
– Vi er derfor nødt til at høre, om de også betragter det her som et brud på den aftale. Men vi vil også gerne vide, om det så betyder, at havplanen er åben for forhandlinger igen, eller hvad der foregår. Og hvis det er en genåbning af havplanen, så undrer det mig, da det jo ikke er særlig længe siden, at den blev vedtaget, forklarer han.
Danmarksdemokraterne håber også at blive klogere på, om en styrelse uden videre kan tilsidesætte en politisk vedtaget aftale som havplanen.