Niller ledte efter sine kolleger hele natten efter RF2-forliset

Lokalformanden for Hirtshals Fiskeriforening var en af dem, der var på stranden den skæbnesvangre nat

Formand for Hirtshals Fiskeriforening Niels Kr. Nielsen var en af de mange frivillige, der natten til 1. december 1981 gik langs kystlinjen ved Hirtshals for at lede efter de ni skibbrudne fra fiskekutteren Hanne Dorthe og fra redningsfartøjet RF2.

– Vi var en stor flok, der gik rundt nede på stranden. Jeg kan huske, at der var meget, meget koldt den nat. Jeg gik rundt og frøs, vinden var nordøstlig, og det var kuling. Det var virkelig koldt, men vi gik frem og tilbage i håb om at finde nogle overlevende fra forliset, fortæller Niels. ”Niller” Kr. Nielsen, der dengang var tilknyttet foreningen som menigt medlem.

Han forklarer, at da de lokale startede med at gå rundt inde på stranden, var RF2 gjort klar og på vej ud mod Hanne Dorthe.

– Vi opdagede pludselig, at lyset fra RF2 ikke længere kunne ses. Dér vidste vi, at redningsfartøjet også var kæntret, og vi sank vist alle en stor klump og håbede på det bedste, lyder det fra ham.

Nogle timer senere blev RF2 fundet ved Tornby Strand, og de omkomne blev alle fundet løbende.

En god ven

Blandt de seks personer, der den nat udgjorde redningsmandskabet på RF2, var også en af Niels. Kr. Nielsens gode venner, og det var blandt andre ham, fiskeren søgte efter på stranden.

– Jeg kendte jo alle de ni, men min rigtig gode ven gik ned sammen med redningsbåden. Han var blevet kaldt ind som reservemandskab, da der ikke var nok af den normale besætning til at bemande båden den nat. Derfor kaldte de fiskere ind, og det var så min ven og en anden fisker, der tog med ud, fortæller lokalformanden for Hirtshals Fiskeriforening.

Den gode ven overlevede desværre ikke ulykken. Han efterlod sig sin kone og små børn.

Hårdt for byen

Det er 42 år siden, at RF2 sank udenfor havnen, men ulykken er ikke glemt i Hirtshals. Tiden umiddelbart efter den voldsomme ulykke var hård for byen, men i dag er fortællingen blevet nemmere at gengive. 

– Det er længe siden, men dem, der var børn dengang, husker det. Så er der også os, der var med, vi glemmer det heller ikke, siger Niels Kr. Nielsen:

– Sådan en begivenhed går ikke bare i glemmebogen. Men det var en meget hård tid for Hirtshals dengang.

Skagen Havn nærmer sig markant CO2-reduktion

I 2023 satte Skagen Havn gang i tre centrale initiativer, som alle bidrog til at mindske CO2-udledningen

Skagen Havn nærmer sig markant CO2-reduktion

I 2023 satte Skagen Havn gang i tre centrale initiativer, som alle bidrog til at...