Nyt Nordplus-projekt skal styrke fiskeriskoler og fiskerirelaterede erhverv i Norden

North Sea College var vært for startskudet til stort samarbejde mellem fiskeriskolerne i Danmark, Norge, Grønland, Finland, Island og på Færøerne

North Sea College i Thyborøn deltager i et Nordplus-projekt. Projektet skal styrke samarbejdet mellem nordiske fiskeriskoler i Norge, Grønland, Finland, Island og på Færøerne.

Nordplus-projektet er igangsat netop med henblik på, at de deltagende skoler og erhverv skal udveksle erfaringer og blive klogere, samt forsøge at se ind i, hvad der bliver relevant for fiskeri, fiskeopdræt og den blå økonomi i fremtiden – og så skal det hele desuden udmunde i en stor konference, som afholdes i Finland i foråret 2026.

North Sea College, der som den eneste skole i Danmark udbyder uddannelserne til erhvervsfisker, fiskehandler og erhvervsdykker, var vært for det første ud af en række møder, som skal afholdes forud for konferencen i Finland, og her var agendaen klar:

– Bæredygtighed står højt på dagsordenen til disse indledende møder, og som verdensmålsskole har vi her på North Sea College generelt et skarpt bæredygtigt sigte. Derudover var det især vigtigt, at vi fik talt om, hvordan et traditionelt erhverv – som fiskeri jo er – kan være nytænkende samt agere klogt og hensigtsmæssigt i forhold til de muligheder, der er omkring os. Derudover havde vi fokus på, hvordan det kan gøres attraktivt at arbejde inden for de blå erhverv, fortæller afdelingsleder på North Sea College, Peter Schyum Jensen.

Programmet bragte desuden deltagerne på alt fra fiskeauktion i Thyborøn til østerssafari hos Dansk Skaldyrcenter. Sidstnævnte gav bl.a. indblik i DTU’s forskning i østers og invasive arter i danske farvande samt nye nicher som fx tang- og algeproduktion.

Rødspætte-bestanden i Kattegat og Østersøen er eksploderet

De danske fiskere i Kattegat og Østersøen vil højest sandsynligt kunne fange markant flere rødspætter i de kommende år

Rødspætte-bestanden i Kattegat og Østersøen er eksploderet

De danske fiskere i Kattegat og Østersøen vil højest sandsynligt kunne fange markant flere rødspætter...