Fiskerne risikerer milliontab: Fortsat uenighed med Vattenfall om erstatning

Danmarks Fiskeriforening estimerer, at det årlige tab for de berørte fiskere vil være omkring en kvart million kroner

havvindmølle

Arkivfoto

De kommende Vesterhav Syd- og Nord-møller kan få alvorlige økonomiske konsekvenser for danske fiskere. Det skriver Dagbladet Ringkøbing-Skjern.

Med i alt 41 havmøller i horisonten er der nu forhandlinger i gang mellem energigiganten Vattenfall og Danmarks Fiskeriforening om den kompensation, fiskerne skal modtage for tabte fiskemuligheder over de næste 30 år.

Fiskere risikerer at tabe millioner

Danmarks Fiskeriforening estimerer, at det årlige tab for de berørte fiskere vil være omkring en kvart million kroner, hvilket over møllernes levetid kan løbe op i 7,5 millioner kroner.

Men forhandlingerne er stødte på store udfordringer. Vattenfall har krævet, at hver enkelt fisker skal give en fuldmagt for at modtage kompensation via Fiskeriforeningen. Formand Thomas Rahbek Sloth mener, at det blot er en bureaukratisk forhindring, der forsøger at splitte fiskerne.

Spiller fiskerne ud mod hinanden

Fiskeskipper Jens ‘Buller’ Frich fra Hvide Sande, en af de berørte fiskere, udtrykker ligeledes frustration over Vattenfalls tilgang. Han mener ifølge Dagbladet Ringkøbing-Skjern, at energiselskabet forsøger at spille fiskerne ud mod hinanden ved at kræve individuelle forhandlinger.

På den anden side forklarer Arne Rahbek fra Vattenfall, at fuldmagtskravet er et juridisk nødvendigt skridt for at sikre, at kompensationen går til de rette modtagere. Han påpeger, at denne praksis også anvendes i andre sektorer, blandt andet i landbruget.

Danmarks Fiskeriforening har fået frist frem til 1. september til at indhente de nødvendige fuldmagter fra de 25 berørte fiskere.