Nordjysk laksekrise: Manglende leverancer og norsk konkurrence koster arbejdspladser

Norske producenter oversvømmer markedet med lavkvalitets produktionsfisk, som nu udgør over 60 procent af produktionen mod normalt under 20 procent

laks

Foto: Caroline Attwood //Unsplash

Nordjyske filetfabrikker, som forarbejder laks, fyrer i stort antal på grund af manglende leverancer og konkurrence fra den norske lakseindustri. Det fortæller Ole Hatlebakk, direktør i OH Fiskeeksport, som har reduceret personalet fra 45 til 15 siden årsskiftet, skriver Fødevarewatch.

Peter Bidstrup, adm. direktør i Seawell Hirtshals, har skåret 65 ansatte siden januar. De vurderer, at 200-300 ansatte i branchen har mistet jobbet på grund af skæv konkurrence og manglende leverancer.

– Vi mener, at den norske stat giver støtte til, at deres egne filetfabrikker kan udkonkurrere os, og det er i strid med handelsaftalerne, siger Ole Hatlebakk ifølge Fødevarewatch.

Oversvømmer markedet

De norske producenter oversvømmer markedet med lavkvalitets produktionsfisk, som nu udgør over 60 procent af produktionen mod normalt under 20 procent. Produktionsfiskene skal håndteres i Norge, men eksporteres derefter som førsteklasses laks, som normalt er 30 procent dyrere.

EU’s DG Trade undersøger sagen om produktionsfisk og mulige brud på handelsaftaler.

Makrelaftale: Færøerne får øget adgang til britisk og norsk farvand

Den nye aftale indebærer en reduktion af den færøske andel fra 12,6 procent til 12,0 procent af den maksimalt tilladte fangst

Makrelaftale: Færøerne får øget adgang til britisk og norsk farvand

Den nye aftale indebærer en reduktion af den færøske andel fra 12,6 procent til 12,0...