Russiske fiskeskibe mistænkt for spionage

To russiske fiskeskibe, der i årevis har sejlet rundt i Færøerne og lagt til i færøske havne, bliver nu sat i direkte forbindelse med mulig spionage

På grund af sanktioner kan russiske fiskeskibe ikke kaste anker i bl.a. danske havne – men det kan de på Færøerne. 

En mulighed, som de lader til at have udnyttet. I hvert fald kan DR, SVT, NRK og Yle afsløre, at to russiske fiskeskibe i årevis har sejlet rundt i Færøerne og lagt til i færøske havne – og de er nu blevet sat i direkte forbindelse med mulig spionage af den norske efterretningstjeneste.

De to skibe hedder Lira og Ester. I forbindelse med et rutinetjek fandt det norske politi militære radioer på fartøjerne. Udstyret befandt sig i et aflåst rum under dæk. 

Ifølge Johan Roaldsnes, der er chef for det norske Politiets Sikkerhedstjeneste (PST) i Finnmark i Nordnorge, er radioerne en militær kapacitet for Rusland.

– Radioerne kan jo udsende militære beskeder og informationer. Og modtage dem den anden vej. Rusland har behov for de her civile fartøjer som støtte til militære formål, siger han.

Man mistænker derfor, at der findes flere civile fiskefartøjer fra Rusland, som fungerer som efterretningsindhentningsenheder. 

Eftersøgning af fisker er indstillet

Den fisker, der mandag eftermiddag faldt over bord fra sin fiskekutter ved Søndervig er stadig ikke fundet, hvilket har fået forsvaret til at indstille...

Eftersøgning af fisker er indstillet

Den fisker, der mandag eftermiddag faldt over bord fra sin fiskekutter ved Søndervig er stadig...