Torskebestand ved Færøerne er på et historisk lavpunkt

Lige nu er torskebestanden ved Færøerne presset til det yderste. Men der er tegn på, at der er bedre tider på vej

Arkivfoto

Igennem årene er det gået voldsomt op og ned for torskebestanden ved Færøerne. Men lige nu er torskebestanden på et historisk, trist lavpunkt.

Det vurderer Faroe Marine Research Institute, som har til opgave at vurdere fiskebestandene tæt på Færøerne.

“Der hersker ikke nogen tvivl om, at torskebestanden har det meget skidt. Størrelsen på bestanden er på et historisk lavpunkt (under 13.000 tons i 2023, og derfor må fiskeri begrænses. Dog er der visse tegn, som giver et lille håb om forbedringer i fremtiden,” kan man læse på Faroe Marine Research Institute’s hjemmeside.

Positive tegn

Forskere peger på nogle tegn, der som regel plejer at betyder, at torskebestanden er i bedring. Der er masser af føde i havet ved Færøerne, og forsøgsfiskeri i løbet af sommeren 2023 påviste, at de fangede fisk havde en solid vægt.

Denne vinter har fiskere ved Færøerne desuden kunnet berette om ganske hæderligt fiskeri efter torsk, og at fiskenes maver er fyldt med føde.

Også antallet af havfugle ved Færøerne har været i stigning, hvilket er et tegn på, at der er masser af føde i havet.

Ting ta’r tid

Fiskere må dog bevæbne sig med tålmodighed, idet det tager tid for torskebestanden at vokset sig større:

“Hvis den øgede mængde føde i havet har gjort en positiv forskel for torskebestanden i 2022 og 2023, så vil dette kunne aflæses på mængden af gydende torsk om cirka tre år,” skriver Faroe Marine Research Institute.

Kom med Danmarks Fiskeriforening på Naturmødet

Snart skydes eventsæsonen officielt i gang, når Danmarks Fiskeriforening indtager Naturmødet og Hirtshals på torsdag med oplæg, debatter, smagsprøver og rørefisk

Kom med Danmarks Fiskeriforening på Naturmødet

Snart skydes eventsæsonen officielt i gang, når Danmarks Fiskeriforening indtager Naturmødet og Hirtshals på torsdag...