Fælles færøsk og britisk zone nu lukket for russiske fiskefartøjer

Et havområde mellem Færøerne og Skotland har lige siden den russiske invasion af Ukraine været årsag til gnidninger mellem Storbritannien og Færøerne

Foto: Fiskeri Tidende

Et havområde mellem Færøerne og Skotland har lige siden den russiske invasion af Ukraine været årsag til en del gnidninger mellem Storbritannien og Færøerne. Men nu tyder alt på, at der igen kommer ro på.

Havområdet er blevet forvaltet af Færøerne og Storbritannien i fællesskab siden 1999. Men mens Storbritannien udelukkede alle russiske skibe fra deres farvand efter invasionen af Ukraine, så tillod Færøerne fortsat, at russiske skibe kunne fiske i den såkaldte “grå zone”.

Ifølge det britiske medie Express har det ført til en del frustration blandt britiske myndigheder, som ikke kunne smide russerne ud uden Færøernes tilladelse.

Derfor var det en tilfreds britisk fiskeriminister – Mark Spencer – som for nylig kunne fortælle, at Færøerne har besluttet at udelukke russerne fra og med 2024.

– Jeg synes, det er et kæmpe skridt fremad, udtaler Mark Spencer.

Færinger fortsætter samarbejde med Rusland

Færøerne har dog fortsat et fiskerisamarbejde med Rusland. Ifølge det færøske fiskeriministerium er de russiske kvoter i færøsk farvand i 2024 på 75.000 blåhvilling, 12.300 tons makrel og knapt 6.500 tons sild.

Til gengæld får færøske fartøjer lov til at fiske næsten 9.800 tons torsk, godt og vel 1.000 tons kuller, 900 tons fladfisk samt 4.000 tons rejer i russisk farvand.

Husk at tilmelde dig generalforsamlingen!

Generalforsamlingen i Danmarks Fiskeriforening nærmer sig, og den afholdes i år i Hirtshals. Deadline for tilmelding er 20. maj.

Husk at tilmelde dig generalforsamlingen!

Generalforsamlingen i Danmarks Fiskeriforening nærmer sig, og den afholdes i år i Hirtshals. Deadline for...