Faldende antal fiskere og fiskefartøjer på Færøerne

Færøerne vil miste sine maritime kompetencer, hvis den nuværende udvikling fortsætter, mener søfartsdirektør

Pelagiske fiskefartøjer ligger ved kaj i Runavík, Færøerne i december 2023. Foto: Edmund Jacobsen

Meget tyder på, at Færøernes maritime traditioner er truet. Antallet af fiskefartøjer og færøske fiskere er nemlig faldende, og antallet af udenlandske fiskere på Færøerne er stigende.

Det oplyser direktøren for Faroese Maritime Authority (FMA) Johannes á Brúgv til det færøske medie KvF.

Hvis den nuværende udvikling fortsætter, så vil fødekæden inden for maritime uddannelser på Færøerne gå i stykker, vurderer han:

– I 1988 var der 266 fiskefartøjer på Færøerne over 20 bruttotons. I 2024 er tallet 107. Altså en tilbagegang på 60 procent i løbet af 36 år, Johannes á Brúgv.

Naturlig udvikling

Han vurderer årsagen at være en naturlig udvikling med rationalisering, sammenlægning af kvoter, større fartøjer og generelt mere moderne og mere effektive fiskefartøjer.

– Ser vi på antallet af fiskere, så var der 2460 fiskere i 2005. I dag er der 1284. Et fald på 50 procent. Samtidig ser vi, at der kommer flere udlændinge til Færøerne for at fiske. Lige nu er der således 110 udenlandske fiskere på Færøerne, påpeger Johannes á Brúgv.

Han mener derfor, at det er vigtigt at vende udviklingen, så de maritime kompetencer på Færøerne ikke går tabt i løbet af de næste par årtier:

– Mit bud vil være at dreje udviklingen i retning af handelsflåden, hvor væksten er stor, og mulighederne flere. Ikke kun når det gælder at bemande skibene, men også inden for shipping. På disse områder har Færøerne store muligheder for udvikling, siger Johannes á Brúgv til KvF.

Tyskere vil opsende rumraketter fra Nordsøen i løbet af sommeren

GOSA - som står bag opsendelserne - mener ikke, at nogen af raketterne vil gå i stykker efter opsendelsen. Dermed skulle der ikke være...

Tyskere vil opsende rumraketter fra Nordsøen i løbet af sommeren

GOSA - som står bag opsendelserne - mener ikke, at nogen af raketterne vil gå...