Fuglede (V): CO2-afgift afvikler fiskeriet

Venstrepolitiker Mads Fuglede langer ud af efter regeringens klimabeskatning. Der mangler reelle grønne brændstofsalternativer

I Danmark har vi en stolt tradition for fiskeri, og den vil Mads Fuglede (V) meget gerne holde fast i. Derfor ærgrer det ham, at regeringen har varslet en CO2-afgift, som i hans øjne vil gøre mere skade end gavn på fiskeriet og på klimaet.

– … regeringen har foreslået en CO2-afgift, der risikerer at afvikle fiskerierhvervet i Danmark og dermed afvikle vigtige arbejdspladser i landets yderområder, lyder det fra Mads Fuglede i et debatindlæg i Avisen Danmark.

Hele indlægget kan læses her.

 

Alternativer mangler

Dansk fiskeri er allerede langt med den grønne omstilling. Fiskerisektoren har reduceret sin CO2-udledning med 62 procent, og fiskerisektoren er klar til at nå en 70 procentmålsætning om CO2-reduktion i 2030 – men ifølge regeringen er det åbenbart ikke nok og en CO2-afgift, skal sætte endnu mere fut i den grønne omstilling.

– Men det er bare ikke muligt i den fart, regeringen ønsker. Dette skyldes, at teknologien for en yderligere grøn omstilling ikke findes. Lige nu og her kan fiskeriet omstille sig til at benytte metanol, men det vil gøre fiskerkutternes brændstofforbrug dobbelt så dyrt, skriver Mads Fuglede.

 

Konsekvens: Konkurs eller udlandet

– For mindre fartøjer vil en konkurs dermed være den eneste udvej, mens de største fiskere med de helt store fartøjer kan bruge ekstra penge på at smyge sig udenom afgiften ved at sejle til udlandet og tanke. Men hvad vinder klimaet på den løsning, fortsætter han.

Skal den grønne omstilling lykkes, samtidig med at vi beholder arbejdspladser i landet, så opfordrer Mads Fuglede til omtanke:

– Vi skal skabe udvikling og ikke afvikling i Danmark.

Debatten om dansk fiskeri er ramt af mentalt iltsvind

Debatindlæg skrevet af Svend-Erik Andersen, der er bragt i Politiken 18. juni 2024.

Debatten om dansk fiskeri er ramt af mentalt iltsvind

Debatindlæg skrevet af Svend-Erik Andersen, der er bragt i Politiken 18. juni 2024.