– Det har været lidt sværere at fange dem i år

RI 428 Nordkysten har deltaget i årets rationsfiskeri efter tobis

Ri 428 Nordkysten. Foto: Fiskeri Tidende

Den næsten 17 meter lange trawler RI 428 Nordkysten er et af de fartøjer, der har deltaget i dette års rationsfiskeri efter tobis. Reder Jens Frich fortæller, at det har været et okay fiskeri alt taget i betragtning.

– Det har været lidt sværere at fange dem i år end sidste år, men det har været rimeligt. Vi har også måtte sætte en uges ration til, da masten væltede, men det skal vi nok få indhentet en dag, fortæller Jens Frich.

Den erfarne fisker, skipper og reder fra Hvide Sande fortæller, at to år sjældent er ens, når det kommer til fiskeriet. Derfor tager han heller ikke sådan på vej over, at fiskeriet har været småbesværligt i år.

– Forekomsterne af tobis har været koncentreret her i den sydlige del af Nordsøen. Det har været sværere at fange dem deroppe, hvor de var sidste år, og det ville da umiddelbart være rarere for fiskerne, hvis tobiserne var lidt mere spredt ud, siger han.

Jens Frich fortæller, at der er et godt dækningsbidrag i tobisfiskeriet, og at en god sæson kan være med til at sikre, at et skib giver et fint overskud. Derfor er det også træls, hvis sæsonen er lidt sløj.

– Fisketiden har været længere, hvilket i sidste ende betyder, at man skal bruge mere brændstof. Men sådan er det jo, og det har ikke været en underskudsforretning for mig at være med i dette års tobisfiskeri.

Den driftige reder fortæller, at det ikke er en dårlig idé at have de mindre fartøjer til at deltage i rationsfiskeriet efter tobis. Han foreslår endda, at man måske skulle lave samme ordning med brisling.

– Vi skulle jo gerne kunne beholde de kystnære fiskere, og det ville være et godt incitament, hvis man kunne fange f.eks. brisling på ration.