Tre skæbnedage for Brexit

Afgørelsens time er kommet for Storbritanniens udmeldelse af EU, hvor tre afstemninger de næste dage kan afgøre fremtiden

Tre dage med afstemninger skal afgøre skæbnen for Storbritanniens fremtid udenfor EU. I dag stemmer parlamentet igen om den 585 sider lange aftale om skilsmissen med EU, som premierminister Theresa May tidligere har lagt frem til afstemning.

I forhold til den tidligere aftale, hvor Theresa May fik nedstemt sin aftale med EU, så er der i aftes indgået en ny aftale omkring den såkaldte ”backstop”, altså grænsedelingen mellem Irland og Nordirland. Derfor er det en anden aftale, det britiske underhus i aften skal stemme om.

Hvis hun ikke får et ja til den, så skal de britiske parlamentarikere i morgen stemme om de ønsker en hård Brexit, altså et farvel uden en aftale. Siger de ja til det, så er Brexit-debatten som sådan overstået. Så forlader briterne EU uden en aftale.

Men siger de nej til at forlade EU via en hård Breixt, så skal de torsdag stemme om de vil forlænge den tid, der skal gå indtil Storbritannien er ude af EU. Der vil altså være en afstemning om en udskydelse af Brexit-dag. Siger briterne ja til en udskydelse, så skal de til Bruxelles for at bede om lov til at forlænge forhandlingsprocessen. Sker det ikke, så er vi tilbage ved muligheden for en hård Brexit.