Casper Justesen - hvordan er det gået den unge fisker?

Hvert år sender fiskeriskolen i Thyborøn et nyt hold håbefulde fiskere på havet med det blå bevis i hånden. Men hvor lander de efterfølgende?
af Helle Kristensen
25 nov 2019

Nogle af de elever der hvert år forlader fiskeriskolen i Thyborøn er født ind i fiskeriet, andre har fundet vej til et arbejdsliv på vandet via tilfældigheder, men fælles for dem alle er et ønske om at arbejde på havet og bidrage til et stolt erhverv, der understøtter mere end 16.000 arbejdspladser.

Vi har talt med tre unge fiskere, der alle forlod Fiskeriskolen i 2018. Hvor er de i dag? Og hvad har de lavet, siden de fik Blåt Bevis?

 

Casper fandt fiskeriet ved et tilfælde

For Casper Justesen var det lidt et tilfælde, at han fandt vej ind i fiskeriet. Han har altid været lystfisker, men efter at han sammen med en kammerat fra efterskolen fik lov at stifte bekendtskab med livet ombord på en fiskebåd, var han solgt. Han var ikke i tvivl om, at han i fiskeriet havde fundet sin rette plads.
Casper Justesen blev i 2018 kåret som ”Årets Unge Fisker”, og for ham har netop denne titel haft stor betydning.

-  Det var en kæmpe anerkendelse for mig at få denne titel, og det er en titel, jeg er enormt stolt af. Jeg er ikke opvokset i en familie, hvor vi har fisket, eller har haft en anden baggrund for faget, så for mig er titlen et bevis på, at så længe man er villig til at arbejde hårdt og har forståelsen for faget, så kan man få succes, fortæller han.

Casper Justesen arbejder i dag på HM 228 Pondus, hvor han indgår som en fast del af besætningen. En besætning, der både består af en yngre og en ældre generation. Det gode sammenhold ombord på skibet er ifølge Casper også medvirkende til, at afsavnet til familie og venner ikke bliver så stort. 

-At fiske er en livstil, og det er klart, at når man er på vandet to uger ad gangen, er der også et kæmpe savn til venner og familie, men til gengæld får man et helt fantastisk sammenhold og kammeratskab med den øvrige besætning. Det sammenhold er guld værd.  For mig er livet på vandet forbundet med et kæmpe frirum. Jeg kobler af når jeg er ude, og kan fokusere 100 procent på mit arbejde. Den frihed tror jeg ikke jeg ville kunne finde andre steder, siger han.

Casper Justesen, der oprindeligt er fra Skive, har for nyligt besluttet at flytte til Hanstholm. I princippet ville han kunne bo, hvor i landet det skulle være, men for ham er det vigtigt at være tæt på havnen og udvide sit netværk inden for fiskeriet.
Drømmen er på sigt at blive skibsejer, men Casper understreger, at han ikke har travlt. Indtil videre nyder han livet på havet, og den frihed livet på vandet giver ham.

Flere Nyheder