Makrelkvoten stiger til 922.064 tons

Forhandlingerne om næste års makrelkvote i Nordatlanten er nu på plads

EU, Norge, Island, Grønland og Rusland indgik torsdag i indeværende uge en aftale om fastsættelsen af TAC for 2020 for makrel i Nordatlanten. Aftalen indebærer, at man følger ICES-rådgivningen og sætter TAC til 922.064 tons svarende til en stigning på 41 procent i forhold til fiskerimulighederne i 2019.

Aftalen kommer efter et turbulent år, hvor ICES konstaterede betydelige fejl og mangler i den videnskabelige rådgivning for 2019, og som konsekvens måtte rette den oprindelige rådgivning med 140 procent i maj måned. 

 

Positivt udgangspunkt

Direktør i Danmarks Pelagiske PO, Esben Sverdrup-Jensen deltog i forhandlingerne i London, og han er godt tilfreds med aftalen for næste år.

– Vi har nu en aftale for 2020, som langt bedre afspejler de forhold i havet, som fiskerne oplever på felterne. Det er et positivt udgangspunkt for fiskeriet til næste år, siger Esben Sverdrup-Jensen, som nu ønsker, at rådgivningen bliver mere retlinet fremadrettet.

– Fokus må nu rettes på at styrke den videnskabelige rådgivning fremadrettet – den har stukket i øst og vest over de seneste år. Makrel er den mest værdifulde enkeltart i Nordatlanten, og vi skylder os selv at forvalte den bedre, end det grundlag ICES giver os mulighed for i dag. Som erhverv spiller vi en afgørende rolle i forskningen, dels med det mærkningsprojekt, vi søsatte i 2014 og den kortlægning af makrelbestanden, som DPPO-fartøjer hvert år gennemfører i Nordsøen. Nu skal brikkerne til at hænge sammen, så vi får en rådgivning, vi har tillid til, siger han. 

 

Skår i glæden

Der er fortsat ikke enighed om kvotefordelingen imellem alle kyststater udover den trepartsaftale imellem EU, Færøerne og Norge, som blev forlænget sidste år.

Det mener direktøren for Danmarks Pelagiske PO er uansvarligt og kan være ødelæggende for den langsigtede målsætning for makrel.

– Det er skæmmende, at Island og den grønlandske del af Rigsfællesskabet fortsat fastsætter selvbestaltede kvoter efter forgodtbefindende. Det er uansvarligt og kan underminere målsætningen om en langsigtet bæredygtig forvaltning af bestanden, siger Esben Sverdrup-Jensen. 

Danmarks Fiskeriforening indtog Foodexpo i Herning

Naturligvis var der lækre fisk på programmet, da Danmarks Fiskeriforening indtog Hal F i Messecenter Herning

Danmarks Fiskeriforening indtog Foodexpo i Herning

Naturligvis var der lækre fisk på programmet, da Danmarks Fiskeriforening indtog Hal F i Messecenter...