Bøgsted: CO2-afgift på fiskeriet kan være i strid med EU-regler

Kristian Bøgsted havde onsdag skatteministeren i folketingssalen, fordi han mener, at en CO2-afgiften på fiskeriet kan være i strid med EU-regler

Kristian Bøgsted. Foto: Fiskeri Tidende

Det kan være i strid med EU´s energibeskatningsdirektiv, at Danmark vil pålægge fiskerne en CO2-afgift.

Det mener Danmarksdemokraternes fiskeriordfører Kristian Bøgsted, som onsdag havde skatteminister Jeppe Bruus (S) i folketingssalen om sagen.

Kristian Bøgsted henviste til, at der står i direktivet, at erhvervsfiskeri af konkurrencehensyn er obligatorisk friholdt for den type afgifter.

Til det svarede ministeren:

– Jeg må henholde mig til den juridiske vurdering fra embedsværket, og her er der ingen tvivl om, at det er i overensstemmelse med EU´s beskatningsdirektiv. Det er den juridiske vurdering, vi står på. Ellers kunne vi heller ikke have lavet den aftale, vi lavede i sommeren 2022.

Kristian Bøgsted ville også have skatteministeren til at forholde sig til, at fiskeriets CO2-aftryk i forvejen er reduceret med 62 procent siden 1990, og at man også uden en afgift forventes at nå i mål med en reduktion på 70 procent inden 2030.

For så er der jo blot tale om en ekstra skat, konstaterede Kristian Bøgsted.

Til det svarede ministeren, at han anerkender, at fiskeriet i forvejen bidrager til den grønne omstilling.

– Og det er kun godt. Men derfor er det at lave en CO2-afgift med til at gøre, at det bliver endnu mere rentabelt at lave grøn omstilling. Det er det, der er formålet med det, sagde ministeren.

Men er det en incitamentsmodel, man har behov for, når fiskeriet allerede er på vej i mål, ville Bøgsted vide.

– Her er der en helt grundlæggende politisk forskel på regeringen og Danmarksdemokraterne. Der tror jeg bare, vi må anerkende, at vi skal gøre noget ved klimaforandringerne, sagde ministeren med henvisning til, at Danmarksdemokraterne også er modstandere af forskellige andre miljøafgifter, herunder en CO2-afgift på landbruget.

Det mente Bøgsted var at tale udenom, og han gentog derfor sit spørgsmål om, hvordan ministeren ser specifikt på, at fiskeriet ser ud til at nå i mål med klimamålsætningen uden en CO2-afgift.

– Formålet med en CO2-afgift er, at der i sidste ende skal være 0 kroner i provenu til statskassen, fordi der ikke er nogen, der forurener og derfor skal betale den afgift for den forurening. Det er formålet. Så er der en fisker, der har købt en kutter med en motor, som opererer på diesel, som det er svært inden for en kort periode at omstille. Det anerkender vi. Det er også derfor, vi har målrettet en pulje penge til fiskeriet i en anerkendelse af, at den omstilling kommer til at tage længere tid end hos andre erhverv. Men det, at man når målsætningen, vil i sidste ende betyde, at man ikke skal betale nogen afgift. Det burde sådan set være en glædelig begivenhed, sagde skatteminister Jeppe Bruus.

Ulovlige tejner bjærget ved Anholt

I sidste uge fandt en patrulje fra Fiskeristyrelsen en masse efterladte tejner med døde dyr i

Ulovlige tejner bjærget ved Anholt

I sidste uge fandt en patrulje fra Fiskeristyrelsen en masse efterladte tejner med døde dyr...