Rigtige fiskere rydder op efter sig selv

Vi har alle et ansvar for, at de danske farvande ikke flyder med affald

af Svend-Erik Andersen, formand i Danmarks Fiskeriforening

Et køleskab, cykler og sågar miner fra 1. verdenskrig. Som fisker har jeg fået meget forskelligt affald med i fangsten – og det er rent ud sagt rigtig træls. For det hører på ingen måde hjemme i vores farvand. Derfor er det også med stor ærgrelse, at medierne denne sommer igen og igen har kunne fortælle om efterladte og udtjente gamle fiskeredskaber i Limfjorden. Gamle garn, som ligger spredt ud over store dele af fjorden. Lad mig slå det fast: Det er på ingen måde i orden.

I Danmarks Fiskeriforening opfordrer vi vores medlemmer, erhvervsfiskerne, til at tage alt affald med i land, og at indrapportere, hvis man som fisker taber et redskab. Den er ikke længere, og sådan bør det være for alle fiskere. Også for fritidsfiskere.

For når man ser på de garn, som gemmer sig under Limfjordens overflade, så er det ikke fra erhvervsfiskerne.

Erhvervsfiskerne fisker primært efter muslinger i Limfjorden, som ikke fanges i garn, som sagen drejer sig om. Mindre garnfartøjer finder derimod vej, for Limfjorden er et populært sted for fritidsfiskere, som sætter et garn, når de er i sommerhus, eller får lyst til at prøve sig med at fange et par hornfisk. Der er bestemt også erfarne fritidsfiskere, som kender havets luner og fiskeriets kompleksitet, men hvis man blot et par gange om året tager til søs, så kan det gå galt. At fiske kræver øvelse og erfaring. Det kan enhver garvet garnfisker skrive under på.

Fritidsfiskernes formand er allerede på banen. I Danmarks Fiskeriforening er vi mere end glade for, at han er klar. Hvad enten lyst- eller fritidsfiskerne har brug for et godt råd eller vil høre om vores erfaringer med at bjærge redskaber, så er de velkomne.
I dag skal erhvervsfiskere indrapportere, hvis de mister et redskab – et krav, som kunne gælde alle fiskere og sikre, at flere redskaber blev fundet igen? Jo flere fiskere, desto bedre!

For vil vi problemet med gamle garn og spøgelsesnet til livs, så kræver det, at alle fiskere er med.

I Danmarks Fiskeriforening vil vi ikke være med til, at pilen altid peger på erhvervsfiskeriet. Vi har og gør fortsat en reel indsats for at komme problemet til livs, hvad end det er deltagelse i informationskampagner om håndtering af affald ombord eller projekter om nedbrydelige net, eller nogle af de andre tiltag vi har på vej. Vi har bestemt også fejl, og mister redskaber, men vi prøver konstant at blive bedre.

Vi tænker grønt og ambitiøst – alle gode ideer fra alle slags fiskere er velkomne!

TripleNine sætter rekord med historisk høj indtjening

Den internationale producent af fiskemel og fiskeolie, TripleNine, med hovedsæde i Esbjerg, har netop offentliggjort sit regnskab for 2023, og tallene taler deres tydelige...

TripleNine sætter rekord med historisk høj indtjening

Den internationale producent af fiskemel og fiskeolie, TripleNine, med hovedsæde i Esbjerg, har netop offentliggjort...