7. december – Et skriv om lange og lutefisk

Bag dagens kalenderlåge i fiskens julekalender gemmer der sig en halvstor dybhavsfisk

Ohøj derude….
Så blev det den 7. December, og vi starter denne herlige uge, med at præsentere jer for endnu en fisk – nemlig Lange. 
Lange er en rovfisk i torskefamilien, og den lever sit liv på det dybe vand. Typisk lever den på 50-600 meters dybde, men man har set eksempler på, at langen findes i havdybder på 1000 meter. 
Langen er, som navnet antyder en lang fisk, og den ligner faktisk lidt en forvokset havål. Den kan blive helt op til 200 cm lang og veje op til 45 kilo.
Kød fra Lange er fast, hvid og magert – Og det kan bruges som erstatning for torsk. Du kan koge, dampe, stege, grille, ryge, tørre og salte Langekød. Det er med andre ord en fisk med mange muligheder. Og lige nu er det i sæson.
Helt særligt for Lange er, at den også anvendes til den norske juledelikatesse Lutefisk.
Her anvender man tørfisk, som udvandes, behandles med kautisk soda og udvandes igen… Sagt på godt dansk – Det er fisk der er tilberedt med lud.
Syntes du ikke umiddelbart lutefisk lyder som noget du har lyst til at servere for dine gæster, så kan vi stedet anbefale denne opskrift på dampet lange med ærter, bacon og spidskål…. Bonusinfo: Bag madbloggen fiskerkonens opskrifter står en vaskeægte fiskerkone, nemlig Rikke Stjerne Møller.
På hendes Instagram finder du masser af gode tips og ideer til at tilberede sæsonens fisk og skaldyr.
Husk at tilmelde dig generalforsamlingen!

Generalforsamlingen i Danmarks Fiskeriforening nærmer sig, og den afholdes i år i Hirtshals. Deadline for tilmelding er 20. maj.

Husk at tilmelde dig generalforsamlingen!

Generalforsamlingen i Danmarks Fiskeriforening nærmer sig, og den afholdes i år i Hirtshals. Deadline for...