Fiskeri efter stenbidere giver liv på havnen i Hals

Der fanges masser af stenbidere i Kattegat, og det er godt for lokalsamfundet i Hals Havn

Arkivfoto

På fiskepladserne er bundgarnene flere steder sat op en måned tidligere end normalt. Og det er ikke uden grund. For fiskene tror, at det er blevet forår, og det betyder blandt andet, at fiskesæsonen efter stenbidere er i fuld gang.
Stenbideren, der ellers normalt først fiskes fra februar og frem, har fundet vej til kystfiskernes garn. Og der er mange af dem.

Allan Aabenhus Nielsen, der fisker med garn ud for Hals, fortæller, at han satte garn i slutningen af december og hev første gang 2. januar.

– Fangsten var på ca. 50 kulsøer, og priserne var kanon, fortæller Allan Aabenhus Nielsen.

Siden den første fangst i januar er mængden af kulsøer i garnet steget støt, hvilket også har betydet, at priserne er faldet tilsvarende.

Fredag morgen havde Hirtshals Fiskeauktion næsten 1 tons stenbiderrogn til salg. Kiloprisen endte på 167 kr.. Stenbiderne i Kattegat bliver landet i Hals og afhentes af Hirtshals Fiskeauktion om aftenen, og bliver efterfølgende solgt på auktionen den følgende morgen.

 

Stenbideren trækker både til havnen

Den stabile forekomst af stenbidere i Kattegat har ikke alene betydet gode fangster for de lokale fiskere. Også fiskere fra Hvide Sande og Thorup Strand har fundet vej til Hals Havn, hvilket Allan Aabenhus Nielsen fremhæver som ekstremt positivt for den lille havn.

– De fremmede både giver masser af liv i havnen, og bidrager med ekstra indtægt i form af havnepenge. Yderligere giver det hele byen mere liv og øget handel, fortæller Allan Aabenhus Nielsen.

Den eneste udfordring forbundet med de ekstra både i havnen er, at bådene udefra ikke har adgang til bad og toiletfaciliteter på havnen. Men det arbejder fiskere på at få løst i samarbejde med kommunen.

– Det er jo kun rimeligt, at de både, der kommer til vores havn, og betaler havnepenge til havnen har adgang til faciliteterne, siger Allan Aabenhus Nielsen.

 

Håber på en lang sæson

Selvom stenbidersæsonen allerede nu er i fuld gang, så er det ikke ensbetydende med at sæsonen afsluttes tidligere.

Allan Aabenhus Nielsen fortæller, at forekomsten af hanner kan indikere at stenbidersæsonen i år bliver lang.

– Der er rigtigt mange hanner i år, og det tegner til at sæsonen i år kan blive lang, siger Allan Aabenhus Nielsen og fortæller, at der tidligere har været eksempler på, at man har kunne fiske stenbidere helt frem til Skt. Hans.

Eftersøgning af fisker er indstillet

Den fisker, der mandag eftermiddag faldt over bord fra sin fiskekutter ved Søndervig er stadig ikke fundet, hvilket har fået forsvaret til at indstille...

Eftersøgning af fisker er indstillet

Den fisker, der mandag eftermiddag faldt over bord fra sin fiskekutter ved Søndervig er stadig...