Sælerne er et monsterproblem

Fire bornholmske fiskere med jagttegn er ansat til at jage gråsæler i en periode på tre måneder. Men det er langt fra nok, mener fiskeriforeningen
af Claus Kirkegaard
07 jan 2020

Formanden for Bornholms og Christiansøs Fiskeriforening, Thomas Thomsen, er pessimistisk omkring de bornholmske fiskeres muligheder i 2020, her hvor året nærmest kun lige er begyndt.

- Det ser rigtig sort ud, siger han ifølge Bornholms Tidende.

Kraftige kvotereduktioner i især torskekvoten - både i den vestlige og i den østlige del af Østersøen - er årsagen til, at formanden er nervøs for, hvordan det skal gå de bornholmske fiskere i år.

Sælproblemerne

Det er sælerne, der som bekendt har været et stigende problem i Østersøen i mange år. Og på trods af at der nu er blevet ansat fire bornholmske fiskere til at jage gråsæler i en forsøgsperiode på tre måneder, januar til marts, så mener Thomas Thomsen ikke, at det er nok. Langt fra.

– I det store billede batter det ikke noget. For hver sæl, der bliver skudt, er der en mindre, og jeg glædes lige meget hver gang, for de udgør monsterproblemet. Det er på grund af dem, vi er sat så langt ned i kvote i den østlige Østersø, siger han og fortsætter:

– Vi havde nærmest ingen kvote i forvejen – og så sætter man den ned med 92 procent. Det skyldes ene og alene sælerne, som dels spiser en masse fisk, dels – og det er måske det værste – har en parasit i maven, leverormen, som de inficerer torskene med. DTU Aqua siger, at 100 procent af fiskene øst for Bornholm er inficeret med den. Du finder ingen torsk i den del af Østersøen uden sådan en orm.

 

Sådan ser torsken ud efter de er blevet skambidt af sæler.

Netop på grund af leverormen har torsken svært ved at vokse sig store. Og det er naturligvis et problem.

– Er de hårdt ramt, er de nærmest kun skind og ben, fordi de ikke fået noget at spise. Af samme grund vokser de heller ikke, som de skal. Når de er blevet 25-30 centimeter, skifter de fødeemne og begynder at spise brislinger, som er mellemvært for ormen. Dermed stopper torsken med at vokse. Det vil sige, at der sådan set er individer nok i torskebestanden, men de bliver kun en fjerdedel så store, som de burde, siger Thomas Thomsen.

Han efterlyser politisk vilje til at indse, at der er et problem og gøre noget ved det. 

– Hvis den politiske passivitet i forhold til sælerne fortsætter, bliver det bare værre og værre. Og nu ser vi også, at de begynder at spise af fladfisken.

Læs mere om:

Flere Nyheder