Skipper dykkede ud gennem styrhuset, da Susanne N. kæntrede

Havarikommissionen har udgivet rapport om kæntring, hvor to fiskere fra Bønnerup blev reddet i Nordsøen

Det var et tungt løft, der i juni fik en kutter fra Bønnerup, RS 200 Susanne N, til at kæntre ud for Bovbjerg. Det er konklusionen i en rapport fra Havarikommissionen, som netop er udkommet og belyser den alvorlige ulykke.  

Forliset skete i juni, hvor fartøjet var på tobisfiskeri. Det hele foregik meget hurtigt og pludseligt, men de to fiskere ombord reddede livet.

De var ved at hive trawlet ind, der viste sig at være usædvanligt tungt. Skibet begyndte at krænge voldsomt – og så lå det på siden. Skipper blev fanget i styrehuset, men klarede den ved at dykke ud gennem døren. Fiskeren på dækket fik bjærget sig op på styrehusets tag, som var over vandoverfladen. Skipper, som nu holdt sig oven vande vha. et bundt trawlkugler, råbte, at makkeren skulle komme væk fra taget for ikke at blive trukket ned, når skibet sank. Fiskeren sprang i vandet, og umiddelbart efter sank skibet. De to fiskere kom i redningsflåden.

Efter mange time i flåden, kom en helikopter dem til undsætning og fløj dem på hospitalet. Fiskerne kunne heldigvis udskives igen senere samme dag.

Havarikommissionens undersøgelser har ikke fundet skader på skibet, der tyder på, at vand kunne trænge ind. Derfor konkluderer rapporten, at skibet sandsynligvis kæntrede, da den løftede en større mængde fangst over vandlinjen, end skibets stabilitet kunne klare. Grænsen for hvor meget fangst, skibet kunne løfte på siden, var ukendt, da der ikke forelå beregninger af skibets dynamiske stabilitet, og der var ikke udstyr ombord til at indikere vægtpåvirkningen fra fangsten. Derfor var skipperen ikke klar over, at skibets stabilitet var udfordret, før ulykken indtraf.

Læs hele rapporten her

Eksperter anbefaler at afskaffe særligt fradrag for erhvervsfiskere

Ekspertgruppe anbefaler i en ny rapport, at fradrag ved påbegyndte havdage for erhvervsfiskere bør afskaffes

Eksperter anbefaler at afskaffe særligt fradrag for erhvervsfiskere

Ekspertgruppe anbefaler i en ny rapport, at fradrag ved påbegyndte havdage for erhvervsfiskere bør afskaffes