Bundgarnsfisker: Skarven har ændret adfærd

Bundgarnsfisker Jens Henriksen ser flere og flere skarver i Lillebælt, og han fortæller, at de opfører sig anderledes end for år tilbage

Skarv. Foto. Fiskeri Tidende

De meget store bestande af skarver i de danske farvande er et stort problem for de danske fiskere.

En af de fiskere, der kender til problemet, er Jens Henriksen.

Han fisker med bundgarn i Lillebælt fra Sønderskov ved Fredericia.

– Der er ingen tvivl om, at de er steget i antal. Det kan vi se med vores egne øjne. De sidder stort set på hver eneste bundgarnspæl. Hvis du spørger mig, så er der rigeligt plads til en regulering, siger Jens Henriksen.

Han fortæller også, at skarven i de senere år har ændret adfærd i Lillebælt.

– Vi har observeret et fænomen, som vi ikke har set før. Det er, at de ligger og dykker rundt om ruserne, når vi kommer ud til dem. De ligger og piller i ruserne. Det så vi ikke for fem år siden. De er også begyndt at ligge bag os, ligesom mågerne gør. Det har vi heller ikke været vant til førhen, siger Jens Henriksen.

Når skarven er et problem for fiskerne, skyldes det, at det er en meget sulten fugl.

– Vi ser masser af sild, torsk, ål og laks, som har bidemærker efter dem. De jager også fiskene ud af ringen i bundgarnet, så fiskene enten jages ud i rusen eller helt ud af garnet, siger Jens Henriksen.

Derudover æder skarven mange småfisk.

Fiskerne i Lillebælt finder det i den forbindelse bemærkelsesværdigt, at de i efterårsmånederne ser rigtig mange småtorsk, men at de på trods af dette ikke ser nogen store torsk om vinteren.

– Jeg kan næsten ikke forstå, hvis skarven kan æde dem alle sammen, men DTU har faktisk regnet sig frem til, at hvis skarvens mad består af 20 procent torsk, så vil skarven godt kunne æde hele den rekruttering, der er i den vestlige del af Østersøen. Under alle omstændigheder undrer vi os over, hvor de mange torsk bliver af, siger Jens Henriksen.  

Formand for Grenaa Fiskeriforening: – Hvad er grunden til, at der ikke er fisk i de indre farvande?

I Grenaa Fiskeriforening mener formanden ikke, at man kan give trawlfiskerne skylden for at fiskene er forsvundet i de indre farvande

Formand for Grenaa Fiskeriforening: – Hvad er grunden til, at der ikke er fisk i de indre farvande?

I Grenaa Fiskeriforening mener formanden ikke, at man kan give trawlfiskerne skylden for at fiskene...