Bornholmske fiskere: – De slår ihjel for sjov

To fiskere fra Østersøen er ikke i tvivl om, at sæler slår fladfisk ihjel for sjov

Siden nytår har det ellers ikke været tilladt at regulere på sælerne ved Bornholm, da Miljøstyrelsen vurderede, at de ikke længere udgjorde en erhvervsøkonomisk trussel for fiskeriet i området. Denne vurdering er baseret på de minimale kvoter på laks og torsk i området, hvor sælerne beviseligt udgjorde en trussel for erhvervsøkonomien.

I 2022 skal der hovedsageligt fiskes efter fladfisk i området, men hvor skadelige er sæler for fiskeriet efter skrubber, rødspætter og pighvar? Det vil Miljøministeriet og DTU Aqua undersøge i løbet af foråret.

Hvis det findes beviseligt, at sælerne er et problem for fiskeriet efter fladfisk, så vil Miljøstyrelsen åbne op for muligheden for at der kan reguleres på de luffede rovdyr fra engang i efteråret.

Er på menuen

På Bornholm er garnfisker Henning Finne ikke i tvivl om, at sælerne går efter fladfisk. Om sommeren oplever han, at sælerne har spist af 50 procent af de fisk, der er gået i hans net. Jo, de store rovdyr foretrækker stadig torsk, men de kan godt nøjes med de flade fisk. Det fortæller han i Bornholms Tidende.

Henning Finne får opbakning af sin fiskerkollega fra Nexø, Karsten Holm. Denne garnfisker oplever også store problemer med sælerne og deres appetit på fladfisk.

– Fladfisk er nederst på sælernes menukort, men derfor spiser de alligevel nogle enkelte. Derudover slår de ihjel for sjov. De er som en ræv i en hønsegård. For to dage siden havde jeg en stribe garn, hvor en sæl havde bidt 52 fladfisk i ansigtet, men ingen spist. En ting er, hvis de slår ihjel, fordi de er sultne. Det kan man forstå. Noget andet er, når de slår ihjel for sjov, siger Karsten Holm til Bornholms Tidende.

For slår sælerne fladfiskene ihjel for sjov? Det mener de to fiskere i hvert fald, at de store rovdyr gør.

– Det kommer an på, hvor sultne, de er. Er de meget sultne, så sidder kun hovedet tilbage i nettet. Ellers tager de det, der er bedst – de går efter leveren, siger Henning Finne til Bornholms Tidende.

Miljøstyrelsen opfordrer fiskere til at indberette skader på fladfisk forårsaget af sæler. Disse oplysninger vil indgå i vurderingen om, hvorvidt det igen skal være tilladt at regulere på sæler fra efteråret.