Kattegat-fisker: Indfør mindstemål på pighvar og slethvar

Der bør indføres mindstemål på pighvar og slethvar, mener Kattegat-fisker. Sagen bliver nu taget op

Ligesom en bondemand venter med at slagte sine grise, til de er blevet store og fede, bør man også vente med at fange pighvar og slethvar, til de har nået en vis størrelse.

Det mener garnfisker Sven Frederiksen, der har fartøjet KA 272 Anne.

– Det er frustrerende at se på, at der bliver landet pighvar, som ikke er større end en frokosttallerken. Det er ikke vejen frem, hvis vi ønsker at bevare fiskeriet, siger Sven Frederiksen, som mener, at man bør genindføre det gamle mindstemål på 30 centimeter. 

– Jeg sørger selv for at måle dem, og jeg sætter dem ud igen, hvis de er for små, for jeg synes, det er forkert at tage dem med i land. Det er vores fremtid, vi slår ihjel, siger han.

KA 272 Anne er hjemhørende i Sjællands Odde, og Sven Frederiksen fisker det meste af året i Kattegat, Storebælt og i Øresund. Derudover fisker han et par måneder om året fra Hirtshals.

Mange små pighvar

Sven Frederiksen deltog for nylig i generalforsamlingen i Gilleje Fiskeriforening, hvor han tog sagen op. Her viste han et billede af en halv kurvfuld meget små pighvar som et eksempel på, hvad nogle fiskere tager med i land.

Det samme billede viste han sidste år til den daværende fiskeriminister Rasmus Prehn (S), da denne var på havnebesøg i Hirtshals, men det gjorde tilsyneladende ikke det store indtryk på ministeren.

– Han sagde bare, at det er mad. Han syntes åbenbart ikke, det var et problem. Jeg håber, at der er andre politikere, som vil tage det mere alvorligt, siger Sven Frederiksen.

Argumentet for i sin tid at fjerne mindstemålet på pighvar og slethvar var, at man ønskede at forenkle reglerne.

– Det er også fint med regelforenkling, men det er da åndsvagt at fjerne en regel, som gavner fiskeriet, siger han.

Sagen tages op

Allan Buch, der er næstformand i Danmarks Fiskeriforening og formand for Bælternes Fiskeriforening, er enig i, at man bør genindføre mindstemål på pighvar og slethvar.

– Jeg synes, det er et godt forslag at få genindført mindstemålet. Der bliver brugt mange ressourcer på at udsætte pighvar. Det er der ikke nogen grund til, hvis de alligevel landes, mens de stadig er små. En pighvar er en fisk, der skal være noget kød på, og når der er det, så får fiskerne også en bedre pris for fisken, siger han. 

Allan Buch vil nu tage sagen op i Danmarks Fiskeriforenings Udvalg for Kystnært Fiskeri.

Her vil han have en drøftelse af, om der er flere arter – det kunne være søtunger – hvor det også vil give mening at arbejde for at få genindført mindstemålet.

– Og så skal vi se på, om det også vil give mening at arbejde for en fredning af rognrødspætter, som det også blev diskuteret på generalforsamlingen i Gilleleje Fiskeriforening, siger Allan Buch.